IZ NOVOG BROJA

"Bili Hrvati", Glibivka i nekadašnja bojišnica kod Ivano-Frankivska

Filip Katanić
18.09.2019.
u 09:19

Posjetili smo obnovljeno groblje hrvatskih domobrana u selu Glibivka, zatim i okolicu Glibivke gdje je bila nekadašnja bojišnica 1915. i 1916. godine

U ovome nastavku putopisa opisuje se tijek putovanja na kraju drugoga i trećega dana puta u Ukrajinu. Nakon posjeta austrougarskomu groblju u dolini rijeke Prut, o čemu je bilo riječi u prvome dijelu putopisa, na povratku u naš hotel u Ivano-Frankivsku stali smo u odmaralište vrlo zanimljivoga imena: „Bili Hrvati“.

Tamo smo probali lokalne specijalitete i osjetili gostoprimstvo naših domaćina. Drugoga dana priču kronološki pomičemo u 1915. i 1916. godinu pa smo prvo posjetili obnovljeno groblje hrvatskih domobrana u selu Glibivka (ukr. Chlebowka, Hlebivka), 20-ak kilometara jugozapadno od Ivano-Frankivska, i odali počast palim hrvatskim vojnicima austrougarske vojske. Zatim i okolicu Glibivke gdje je bila nekadašnja bojišnica 1915. i 1916. godine u Prvome svjetskom ratu.

U šumi u neposrednoj blizini sela naši su vojnici ostavili kameni spomenik s urezanim natpisom na hrvatskome jeziku, a naišli smo i na ostatke kapelice u kojoj su tražili duhovnu okrepu od ratnih napora i tegoba i barem nakratko otklon od ratne svakodnevice. Zatim smo obišli i kuću koja je ostala netaknuta od prije stotinu i više godina i ispred koje su se naši domobrani i njihovi časnici fotografirali s lokalnim stanovništvom. Za ovu kuću veže se i posebna anegdota koja će biti opisana u nastavku. Potom smo obišli i ostatak bojišnice od Ivano-Frankivska prema Karpatima, na kojoj su naše postrojbe ratovale protiv Rusa 1915. i 1916. godine.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2019.       


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije