IZ NOVOG BROJA

Dolazak vojske Kraljevine Srbije u Metković 1918.

www.poreklo.rs
21.11.2018.
u 07:49

Dana 19. studenoga u Metković su stigli vojnici koji su određeni za „oslobođenje“ Splita. Bio je to „1. bataljon 13. pešadijskog puka ‘Hajduk Veljko’“ Timočke divizije.

Dana 29. listopada 1918. Hrvatski sabor raskinuo je sve državno-pravne veze s Austro-Ugarskom. Proglašena je Država SHS koja se prostirala na području današnje Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dakle na prostorima bivše Austro-Ugarske gdje su živjeli južni Slaveni.

Predsjednik srpske vlade Nikola Pašić i predstavnik Države SHS potpisali su Ženevsku deklaraciju 9. studenoga 1918., u kojoj je predviđeno da Država SHS i Kraljevina Srbija ostanu zasebni teritoriji sve do osnivanja zajedničke vlade nove države u skoroj budućnosti. Dan prije 8. studenoga predstavnici Narodnoga vijeća Države SHS apelirali su na vojsku Srbije da dođe u Rijeku i Zagreb. Dana 10. studenoga 1918. general Petar Bojović pismeno je javio Zagrebu da može računati na pomoć vojske Kraljevine Srbije. Srpska vojska tih dana počinje ulaziti na teritorij Države SHS u svrhu održavanja reda te sprečavanja moguće talijanske aneksije. Metković je tada bio važna luka jer je željeznicom bio spojen sa Sarajevom te je zapravo bio ulaz u Dalmaciju za vojsku Kraljevine Srbije koja je dolazila preko Višegrada.

Splitske novine „Novo doba“ redovito izvješćuju o stanju u Metkoviću. Već su 11. studenoga iz Sarajeva vlakovima otputovala odjeljenja srpske vojske kako bi zauzela željezničke stanice Mostar, Hum i Metković. Iz obližnjih Domanovića isti dan stigla je vijest da su srpski „komitadžije“ došli u selo.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2018. 


 

Komentara 1

GO
GoldieRobinson
13:50 28.11.2018.

Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti>>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije