Naslovnica

Kroz Ivano-Frankivsk, Halič, Rohatyn i bojišnice zapadne Ukrajine

Naš put u Ukrajinu imao je i promotivni karakter: trećeg dana puta u našem hotelu "Nadya" u centru Ivano-Frankivska zajedno s našim ukrajinskim prijateljima organizirana promocija knjige Mate Blaževca Pajkova "Oj, soldati, moja braćo mila".
21. listopada 2019. u 07:48 0 komentara 476 prikaza
Foto: Filip Katanić

U ovome nastavku čitatelje vodimo kroz Ivano-Frankivsk, Halič, Rohatyn i bojišnice zapadne Ukrajine na kojima su hrvatski vojnici ratovali u razdoblju od 1914. do 1917. godine.

PRVI SVJETSKI RAT Mit je da ultimatum Beča Beogradu Srbija 1914. nije mogla ispuniti

Po povratku u Ivano-Frankivsk u našem hotelu organizirana je promocija knjige našega suputnika Mate Blaževca Pajkova o Prvome svjetskom ratu – „Oj, Soldati, moja braćo mila“. Knjiga govori o sudbinama i stradavanjima naših Slavonaca u Prvome svjetskom ratu, a pogotovo na Istočnome bojištu. Nakon promocije imali smo „slobodno“ pa smo poput naših nogometaša ili kakve druge sportske momčadi skupno prošetali gradom. U večernjoj šetnji Ivano-Frankivskom vidjeli smo mnoge tragove Austro-Ugarske Monarhije, podsjetnik na neka prošla, ljepša vremena.

Sljedećega dana put nas je vodio prema Lavovu, i to kroz Rohatyn i Halič, dva grada u kojima i oko kojih su se vodile borbe za prevlast u Galiciji. Na mostu kod Haliča na rijeci Dnjestar, koji su prema izvorima naši Karlovčani iz 96. pješačke pukovnije 12. rujna 1914. dignuli u zrak kako bi zaustavili rusko napredovanje Galicijom, odali smo počast hrvatskim vojnicima, ali i svima onima koji su na ovome mjestu ostavili živote, bacajući vijenac s hrvatskom trobojnicom u rijeku. Na Dnjestru, ovoj velikoj rijeci dugoj više od 1300 km, a koja teče područjem zapadne Ukrajine i svojim središnjim tokom dijeli Ukrajinu od Moldavije, naše su postrojbe vodile teške borbe i kasnije tijekom rata, pa će u tekstu i o tome biti riječ. Također, mali grad Rohatyn bio je i prva stanica naših Karlovčana iz 96. pješačke pukovnije po dolasku u Galiciju krajem kolovoza 1914. godine, tako da smo time zaokružili treći dan puta na ovome dijelu galicijske bojišnice.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2019.    

IZ NOVOG BROJA Rauchensteinerova knjiga spada u kategoriju knjiga "morate pročitati" IZ NOVOG BROJA "Bili Hrvati", Glibivka i nekadašnja bojišnica kod Ivano-Frankivska PRVI SVJETSKI RAT Kako se hrvatska mladež pripremala za Veliki rat
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.