IZ NOVOG BROJA

Kroz Ivano-Frankivsk, Halič, Rohatyn i bojišnice zapadne Ukrajine

Filip Katanić
21.10.2019.
u 07:48

Naš put u Ukrajinu imao je i promotivni karakter: trećeg dana puta u našem hotelu "Nadya" u centru Ivano-Frankivska zajedno s našim ukrajinskim prijateljima organizirana promocija knjige Mate Blaževca Pajkova "Oj, soldati, moja braćo mila".

U ovome nastavku čitatelje vodimo kroz Ivano-Frankivsk, Halič, Rohatyn i bojišnice zapadne Ukrajine na kojima su hrvatski vojnici ratovali u razdoblju od 1914. do 1917. godine.

Po povratku u Ivano-Frankivsk u našem hotelu organizirana je promocija knjige našega suputnika Mate Blaževca Pajkova o Prvome svjetskom ratu – „Oj, Soldati, moja braćo mila“. Knjiga govori o sudbinama i stradavanjima naših Slavonaca u Prvome svjetskom ratu, a pogotovo na Istočnome bojištu. Nakon promocije imali smo „slobodno“ pa smo poput naših nogometaša ili kakve druge sportske momčadi skupno prošetali gradom. U večernjoj šetnji Ivano-Frankivskom vidjeli smo mnoge tragove Austro-Ugarske Monarhije, podsjetnik na neka prošla, ljepša vremena.

Sljedećega dana put nas je vodio prema Lavovu, i to kroz Rohatyn i Halič, dva grada u kojima i oko kojih su se vodile borbe za prevlast u Galiciji. Na mostu kod Haliča na rijeci Dnjestar, koji su prema izvorima naši Karlovčani iz 96. pješačke pukovnije 12. rujna 1914. dignuli u zrak kako bi zaustavili rusko napredovanje Galicijom, odali smo počast hrvatskim vojnicima, ali i svima onima koji su na ovome mjestu ostavili živote, bacajući vijenac s hrvatskom trobojnicom u rijeku. Na Dnjestru, ovoj velikoj rijeci dugoj više od 1300 km, a koja teče područjem zapadne Ukrajine i svojim središnjim tokom dijeli Ukrajinu od Moldavije, naše su postrojbe vodile teške borbe i kasnije tijekom rata, pa će u tekstu i o tome biti riječ. Također, mali grad Rohatyn bio je i prva stanica naših Karlovčana iz 96. pješačke pukovnije po dolasku u Galiciju krajem kolovoza 1914. godine, tako da smo time zaokružili treći dan puta na ovome dijelu galicijske bojišnice.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2019.    


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije