Naslovnica

Rauchensteinerova knjiga spada u kategoriju knjiga "morate pročitati"

Radi se o doista jedinstvenoj knjizi koja na sveobuhvatan način obrađuje ovu temu jer se autor obilato koristio brojnim izvorima i vješto je kombinirao različite kategorije izvora.
23. rujna 2019. u 08:09 0 komentara 475 prikaza
Foto: VP

Dugo očekivano hrvatsko izdanje monumentalne knjige austrijskoga povjesničara Manfrieda Rauchensteinera „Prvi svjetski rat i kraj Habsburške Monarhije“ konačno je pred hrvatskom čitateljskom publikom.

IZ NOVOG BROJA "Bili Hrvati", Glibivka i nekadašnja bojišnica kod Ivano-Frankivska

Naime, nakon njemačkoga izdanja 2013. godine, vrlo dobroga engleskog prijevoda 2014. godine i osobnoga posjeta autora Matici hrvatskoj u Zagrebu u studenome 2016. godine, povodom stogodišnjice obilježavanja smrti cara i kralja Franje Josipa I. u izdanju Matice hrvatske u Zagrebu napravljen je prijevod njemačkoga teksta knjige na hrvatski jezik i predstavljen je u Matičinoj palači u Zagrebu 12. lipnja ove godine.

Ova je knjiga pravi kompendij o Austro-Ugarskoj Monarhiji u Prvome svjetskom ratu: bavi se ne samo vojnim operacijama austrougarske vojske, nego i političkom, gospodarskom, društvenom i diplomatskom poviješću Monarhije od 1914. do 1918. godine. Na prvi pogled knjiga se odmah ističe svojim obujmom: sveukupno 1055 stranica, 924 stranice čistoga teksta, s popratnim kartama, skicama, bilješkama, popisom literature i kazalom. Međutim, radi se o doista jedinstvenoj knjizi koja na sveobuhvatan način obrađuje ovu temu jer se autor obilato koristio brojnim izvorima i vješto je kombinirao različite kategorije izvora s obzirom na vrijeme njihova nastanka, primjerice, memoare austrougarskih zapovjednika s izvornim vojnim izvješćima onoga vremena i klasičnom i recentnom literaturom. Tako se u pisanju ove knjige koristilo arhivsko gradivo iz nekoliko zemalja: Republike Austrije (Austrijski državni arhiv, Ratni arhiv, Opći upravni arhiv, državni arhiv u Klagenfurtu itd.), Savezne Republike Njemačke, Velike Britanije, Češke Republike, Mađarske, Švicarske, pa čak i Albanije, čime su mnogi dokumenti i gradivo, dosad nedostupni istraživačima, prvi put objavljeni i kontekstualizirani, s obzirom na to da je i albansko područje bilo područje ratnih djelovanja. Uz navedeno, impresivan popis od čak 722 bibliografske jedinice (knjige, članci, zbornici) dovoljno govori o kvaliteti ove knjige.

Manfried Rauchensteiner je austrijski povjesničar i sveučilišni profesor koji predaje austrijsku povijest na Sveučilištu u Beču. Od 1992. do 2005. godine bio je ravnatelj Vojno-povijesnoga muzeja u Beču, tako da osim što izvrsno poznaje arhivsko gradivo i literaturu o temi Prvoga svjetskog rata, posjeduje i golemo znanje o „ratnome antikvaru“, odnosno naoružanju austrougarske vojske, odorama i opremi u Prvome svjetskom ratu. Rauchensteinerova bibliografija je bogata: napisao je dosad nekoliko knjiga i velik broj znanstvenih radova iz austrijske vojne povijesti, od kojih bi svakako valjalo izdvojiti njegovu knjigu „Smrt dvoglavog orla“ (Beč, 1993.) koja se opsežno bavi Austro-Ugarskom Monarhijom u Prvome svjetskom ratu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2019.       

PRVI SVJETSKI RAT Kako se hrvatska mladež pripremala za Veliki rat IZ NOVOG BROJA Istočnim bojištem Prvoga svjetskog rata BUGARSKA VOJSKA Deveta divizija "Pleven"
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.