IZ NOVOG BROJA

S-Boote - Njemački torpedni čamci u akciji do konca 1940. godine

Wikimedia Commons
10.04.2020.
u 07:52

Istodobno s obnovom njemačke ratne mornarice, sagrađen je prvi „Schnellboote“, revolucionarno plovilo s izuzetnim nautičarskim performansama i karakteristikama.

Prije nego što je rat od 1939. do 1945. godine još jednom podijelio Europu, njemačka mornarica razvila je novo oružje koje će biti korišteno na svim bojišnicama sve do zadnjih bitaka prije pada Reicha. Istodobno s obnovom njemačke ratne mornarice, sagrađen je prvi „Schnellboote“.

Mladi časnici, od kojih je većina svoj zanat naučila u staroj carističkoj mornarici, preuzet će odgovornost za operacionalnu upotrebu tih revolucionarnih plovila s izuzetnim nautičarskim performansama i karakteristikama za ono vrijeme. Radeći s inženjerima pomorstva Lürssenova brodogradilišta, tvrtke utemeljene prije više od pedeset godina nedaleko od Bremena, dizajnirali su borbeno oruđe koje nikad nisu nadmašili njihovi protivnici. Nakon prve serije „Schnellboota“ porinutih u more u to vrijeme stizat će konstantno poboljšavane verzije tih plovila, koja će početkom rata postići značajne pobjede za Kriegsmarine.

Britanci njemačke torpedne čamce često nazivaju i „E-boats“, a ta brza plovila stvarala su pravu prijetnju ne samo obalnomu trgovinskom prometu nego i pokretu savezničkih brodova nakon Dana D. Flotila admirala Rudolfa Petersona ostala je borbeno spremna do samoga kraja, čak i nakon što je odnos snaga bio u korist Saveznika. Savezničko zračno bombardiranje baza njemačkih torpednih čamaca od 1944. godine nadalje nije uspjelo uništiti ofenzivni potencijal „Schnellboota“ i njihovih posada. Ovo je priča o tim osobitim ljudima čiji gusarski duh podsjeća na onaj zračnih pilota Prvoga svjetskog rata.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2020. 


 

Komentara 1

VO
vodivil425
12:12 13.04.2020.

Google sada plaća od 17000 do 22000 USD mjesečno za rad putem interneta od kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije 2 mjeseca i zaradio sam 20544 dolara u prvom mjesecu na ovom poslu. Mogu reći da mi se život promijenio-potpuno na bolje! Provjeri što radim ..... Provjerite ovdje ========= ►►Dollars7.CoM

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije