Naslovnica

Stvaranje palestinske države: palestinsko-izraelski ratovi

Palestinsko-izraelski sukob, prema stručnim kategorizacijama, spada u red „produljenih društvenih sukoba“ (Protracted Social Conflict). Riječ je o dugotrajnim sukobima s velikim ulozima, u kojima sudjeluju cjelokupna društva.
11. kolovoza 2021. u 07:53 0 komentara 179 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Jedanaestodnevni svibanjski oružani sukob između palestinskih islamističkih oružanih organizacija sa područja pojasa Gaze i Izraela opetovani je empirijski dokaz da je nasilje zasigurno jedan od temeljnih oblika bliskoistočnih interakcija.

IZ NOVOG BROJA Kultura sjećanja kao determinanta međunarodnih odnosa: hrvatsko-izraelski odnosi

Bliski istok je područje koje zbog svoje kompleksnosti, političkih, sigurnosnih i socijalnih procesa i utjecaja na međunarodna kretanja desetljećima zaokuplja pažnju svjetske javnosti. Ukupni događaji pretvorili su Bliski istok u iznimno turbulentno područje, u jednu od najnestabilnijih regija u svijetu, područje u kojemu su opseg i intenzitet nasilja među najizraženijima u svjetskim relacijama. Palestinsko-izraelski odnosi od Drugoga svjetskog rata do danas zasigurno su jedan od središnjih bliskoistočnih kriza. U njezinom središtu su nasilje, rat i terorizam. Učinci nasilja u tom su sukobu višestruki: oni su homogenizirajući, heterogenizirajući, fragmentirajući, integrirajući, sve to zajedno, ali i često su uvod u nove cikluse nasilja. Netom prividno zaustavljeni sukob, primirjem kao razdobljem između dva rata, predstavlja, u posljednjih 15-ak godina od Hamasovog preuzimanja vlasti na području Palestinske samouprave (Pojas Gaze), tek nastavak niza sukoba (2006.; 2008.; 2012; 2014.; 2019.) između palestinskih islamističkih oružanih organizacija sa područja pojasa Gaze - Islamskog pokreta otpora, Hamasa (ar. Harakat al Muqawama al Islamiyya, na arapskom znači junaštvo, fanatizam, oduševljenje) i Islamskog džihada (ar. al-Jihad al-Islami) – te Izraela.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 3. kolovoza 2021.

IZ NOVOG BROJA Križarski ratovi: Templarski pogled - Odgovor islama IZ NOVOG BROJA Križarski ratovi: Templarski pogled - Latini u Svetoj Zemlji IZ NOVOG BROJA Hamasova dilema - pokret, stranka ili teroristička organizacija?
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.