IZ NOVOG BROJA

Kako je Mariupol postao dom hrvatskih zrakoplovnih legionara sve do sredine 1942. godine

Tomislav Aralica
21.11.2022.
u 13:27

Jedno od važnijih poglavlja hrvatske zrakoplovne povijesti predstavlja sudjelovanje Hrvatske zrakoplovne legije na Ruskom ratištu 1941–1944.

Jedno od važnijih poglavlja hrvatske zrakoplovne povijesti predstavlja sudjelovanje Hrvatske zrakoplovne legije (dalje HZL) u borbama na Ruskom ratištu 1941–1944. godine.

HZL iznjedrio je 21 zračnog asa, pilota lovca koji su oborili više od 5 neprijateljskih zrakoplova, na čelu sa satnicima Matom Dukovacem s 44 i Cvitanom Galićem s 38 oborenih protivnika. Neobično je što je jedna mala zemlja poput Hrvatske dala u Drugom svjetskom ratu (dalje 2. SR) toliki broj zračnih asova od kojih je prvi oborio više protivnika no najviše rangirani britanski i američki piloti lovci. Uzroka tome ima nekoliko, od okolnosti što su mnogi od tih ljudi bili iskusni piloti koji su godinama ranije služili u Ratnom zrakoplovstvu Kraljevine Jugoslavije (dalje RZ KJ), preko činjenice da su letjeli u sastavu odlično organiziranog njemačkog RZ-a pa do toga što su se u prvim godinama rata borili protiv tehnološki inferiornog i loše obučenog RZ-a SSSR-a. Ali, uzrok zasigurno nije bio samo u tome jer su slične uvjete imali i piloti nekolicine drugih osovinskih država, no njihovi uspjesi u borbi daleko zaostaju za uspjesima hrvatskih pilota.

O HZL-u nije mnogo pisano. Donedavno je jedini kvalitetniji rad bila publikacija Dragana Savića, zrakoplovnog entuzijasta koji je tijekom 80-ih godina razgovarao s gotovo svim tada živim pripadnicima HZL-a, i Borisa Ciglića, elokventnog i marljivog zrakoplovnog povjesničara. U zadnje vrijeme ipak su tiskane dvije značajne knjige o ovoj temi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije