DRUGI SVJETSKI RAT

Oznake na odorama na Istočnom bojištu

VP
29.10.2018.
u 11:42

Nekim pripadnicima Zdruga dodijeljena je i spomen-medalja koja danas predstavlja jednu od najvećih rijetkosti iz Drugoga svjetskog rata.

Poglavnik NDH dr. Ante Pavelić 2. srpnja 1941. upućuje poziv „... ustašama i svim ostalim hrvatskim rodoljubima u starosti od 20 do 32 godine, koji su vojnički izobraženi i koji žele stupiti u svetu borbu protiv drzovitom boljševičkom nametniku, za slobodu potlačenih naroda, te napose za sigurnost, čast, mir i blagostanje hrvatskog naroda, da se odmah prijave kod nadležnog ‘popunidbenog zapovjedništva’ (bivšega vojnog okruga)... POZIVAM u tu dobrovoljnu vojnu službu izobražene u svim vrstama oružja kopnene vojske, mornarice i zrakoplovstva“.

Daljnji tijek formiranja jedinica i njhova izobrazba poznata nam je iz više knjiga koje su nedavno izIšle, a obrađuju pojedine postrojbe i njihov ratni put. Ono što je u tim knjigama samo usput napomenuto ili uopće nije spomenuto, a zanimljivo je sakupljačima militarije, pokušao sam sistematizirati u ovom članku. Od dragovoljaca koji su se odazvali pozivu za borbu na Istočnom bojištu ustrojena je Hrvatska legija koja se svojim najvećim dijelom borila u sastavu njemačke vojske. Njezina najbrojnija komponenta bilo je pješaštvo, to jest glasovita 369. pojačana (hrvatska) pješačka pukovnija, čiji je ratni put okončan pod Staljingradom. Pripadnici Pukovnije nosili su odore Hrvatskog domobranstva ali s njemačkim oznakama i činovima. Kao znak raspoznavanja na lijevom rukavu odore nosili su izvezeni znak u obliku hrvatskog grba. Znak bi se prišio na rukav, a izrađivan je u dvije inačice.

Prva koja je bila predviđena za sve Hrvate iznad grba je imala natpis „HRVATSKA“, dok su strani državljani, a pripadnici legije (najčešće je to dio zapovjednog kadra, većinom Nijemaca) iznad grba imali su izvezen naziv zemlje na njemačkom „KROATIEN“. Oznake su bile izvezene najčešće na sivomaslinastoj tkanini u boji same odore. Uz ovaj znak raspoznavanja postojala je i značka koju su imali pravo nositi svi pripadnici legije. Značka je izrađena u obliku lipova lista na kojemu je reljefno istaknut hrvatski grb zaokružen tekstom „HRVATSKA LEGIJA 1941.“, izrađen tehnikom prešanja lima. Odredbom od 8. svibnja 1942. značka se nosila na lijevoj strani taborske kape, ali je ubrzo uslijedila izmjena kojom je propisano nošenje značke na sredini lijevog džepa surke. Izmjena ove odredbe od 6. travnja 1944. konačno je propisala nošenje znaka na sredini desnog džepa surka.

Znak se pričvršćivao uz pomoć horizontalne kopče, a izrađivan je u kovnici „Braća Knaus i Me-Ba Zagreb“. Oznaka lipova lista bila je iscrtavana na vozilima legije, prometnim znakovima, zastavicama ispred šatora i baraka, tj. na svim mjestima gdje je legija boravila pa je to bio njen prepoznatljiv znak. Ovdje svakako treba napomenuti i kacige koje su na desnoj strani imale istaknut hrvatski grb. Dio hrvatskih dragovoljaca također se borio i u sklopu talijanskih jedinica. Od njih je formiran „Lako prevozni zdrug“, tj. „Legione Croata Autotransportabile“ za koju se često rabio i neslužbeni izraz „Hrvatsko-talijanska legija“. Kao znak raspoznavanja na rukavu odore prišivan je hrvatski grb načinjen iz prešanog lima s reljefnim natpisom „HRVATSKA“. Uz ovu su oznaku svi pripadnici Zdruga imali pravo nositi znak Lako prevoznog zdruga na desnom džepu. Znak je izrađen kombinacijom željeza i emajla u obliku štita plave BOMBARDERI – IZT. BOJIŠTE ZRAKOPLOVNI SAT – IZT. BOJIŠTE SKUPINA DŽAL. Vrpcu su imali pravo nositi svi pripadnici Hrvatske zrakoplovne legije sa službom u jedinici koja odgovara natpisu na vrpci. Nošena je na lijevom rukavu deset centimetara od otvora.

Danas je to izuzetno rijetka oznaka. U sastavu njemačke ratne mornarice na Krimu i u Azovskom moru plovili su i mornari iz Hrvatske. Uz već opisane našivke na rukavu, mornari su nosili i prsnu oznaku Hrvatske pomorske legije koju su smjeli nositi svi pripadnici legije (Hrvati i strani državljani). Poznata su dva tipa oznaka. Prvi tip bio je bez ikakva natpisa, a bio je izrađen od prešanog lima. Drugi tip nastao je kasnije i također iz prešanog lima, ali u kombinaciji s emajlom. Ova oznaka poznata je u više inačica s obzirom na veličinu i način kopčanja. Sidro u sredini kopče nalazi se u ovalu od stilizirana lišća na kojemu je natpis „HRVATSKA POMORSKA LEGIJA“, dok je na sidru naznačena 1941. godina. Znak se isticao na lijevom džepu surke, a izrađivan je u zagrebačkoj kovnici „Braća Knaus“. Dio opisanih oznaka bit će eksluzivno ponuđen na sljedećoj aukciji militarije, aukcijske kuće Barac&Pervan koja se održava 1. prosinca 2012. u dvorani Katedrala, Vlaška 7. Kompletan katalog aukcije vidljiv je na internetskim stranicama (www.barper. com). boje na kojem su dijagonalni natpisi, tj. službeni pozdravi „PER L ITALIA ALALA“ i „ZA DOM SPREMNI“. U gornjem dijelu štita nalazi se vodoravni natpis „LEGIONE CROATA – HRVATSKA LEGIJA“. Na štit je apliciran faši u zlatnoj boji na kojem stoji orao raširenih krlia. Lijevo od fašija je taljanski grb, a desno hrvatski koji su povezani stiliziranim konopcem. Ova danas vrlo rijetka značka proizvedena je u Milanu. Uz ovu značku nekim pripadnicima jedinice, a većinom se radi o talijanskom zapovjednom kadru koji su vršili odabir i obuku vojnika, dodijeljena je i spomen-medalja koja danas predstavlja jednu od najvećih rijetkosti našeg područja iz doba Drugoga svjetskog rata.

Do sada su zabilježena samo dva primjerka. Medalja je otkovana u Italiji, promjera 32 mm, a prikazuje talijanski i hrvatski grb izrađene u emajlu koje okružuje talijanski natpis „R.(egnio) MISSIONE MILITARE ITALIANA/ CROAZIA/“. Na drugoj strani je hrvatski tekst u dva reda „ITALIA HRVATSKA/ZA DOM SPREMNI“, ispod kojeg su dvije bajunete okrenute jedna prema drugo a čija sječiva povezuje plamen iz Višeslavove krstionice. Vjerujem da je Vojna povijest prva literatura u kojoj je ova medalja opisana i objavljena. Hrvatski zrakoplovci na Istočnom su bojištu tvorili „Hrvatsku zrakoplovnu legiju“ koja se borila u sastavu njemačkog zrakoplovstva. Zrakoplovci i prateće osoblje nosilo je njemačke odore, a kao znak raspoznavanja uz već opisane prišivke u obliku vezenog grba za rukav, nošen je i znak Hrvatske zrakoplovne legije. Znak su imali pravo nositi svi pripadnici legije (Hrvati i strani državljani), a nosio se na desnom džepu haljinca. Izrađen je od metala u kovnicama „Braća Knaus i Me-Ba“ u Zagrebu te „Juncker“ u Berlinu. Pričvršćivao se uz pomoć horizontalne kopče. Uz ovaj metalni znak nosio se i vezeni znak istoga oblika, koji je bio našiven na lijevu nadlakticu odore. Uz ove oznake postojale su i „Počastne vrpce hrvatske zrakoplovne legije“. Vrpce su bile izrađene od tamnoplave tkanine široke dva centimetra, na kojima je bio srebrnim slovima izvezen jedan od natpisa LOVCI – IZTOČNO BOJIŠTE BOMBARDERI – IZT. BOJIŠTE ZRAKOPLOVNI SAT – IZT. BOJIŠTE SKUPINA DŽAL. Vrpcu su imali pravo nositi svi pripadnici Hrvatske zrakoplovne legije sa službom u jedinici koja odgovara natpisu na vrpci. Nošena je na lijevom rukavu deset centimetara od otvora. Danas je to izuzetno rijetka oznaka.

U sastavu njemačke ratne mornarice na Krimu i u Azovskom moru plovili su i mornari iz Hrvatske. Uz već opisane našivke na rukavu, mornari su nosili i prsnu oznaku Hrvatske pomorske legije koju su smjeli nositi svi pripadnici legije (Hrvati i strani državljani). Poznata su dva tipa oznaka. Prvi tip bio je bez ikakva natpisa, a bio je izrađen od prešanog lima. Drugi tip nastao je kasnije i također iz prešanog lima, ali u kombinaciji s emajlom. Ova oznaka poznata je u više inačica s obzirom na veličinu i način kopčanja. Sidro u sredini kopče nalazi se u ovalu od stilizirana lišća na kojemu je natpis „HRVATSKA POMORSKA LEGIJA“, dok je na sidru naznačena 1941. godina. Znak se isticao na lijevom džepu surke, a izrađivan je u zagrebačkoj kovnici „Braća Knaus“.

Dio opisanih oznaka bio je eksluzivno ponuđen na sljedećoj aukciji militarije, aukcijske kuće Barac&Pervan koja se održala 1. prosinca 2012. u dvorani Katedrala, Vlaška 7. Kompletan katalog aukcije vidljiv je na internetskim stranicama (www.barper. com).

Tekst je prvotno objavljen u tiskanom izdanju časopisa u studenom 2012.


 
Ključne riječi

Komentara 1

JA
JanetGuy
11:40 19.11.2018.

Napravit ću 86 dolara za sat od kuće. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada Radi. Osjećam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije