VOJNOPOVIJESNI VREMEPLOV

Bitka kod Cullodena 1746. godine

Culloden Bitka
Foto: www.thesonsofscotland.co.uk
21.04.2016.
u 16:30

Uvidjevši da je samo manji dio njegovih trupa krenuo u juriš, Stuart je zaključio da je izdan pa je pobjegao, što je ujedno bio i kraj bitke i ustanka. Bitka kod Cullodena bila je krvava i kratka – završila je za svega sat vremena.

Prije 270 godina zbila se posljednja kopnena bitka na britanskom tlu. Bitka kod Cullodena koja se zbila nedaleko od Invernessa 16. travnja 1746. bila je ujedno i kraj Jakobitskog ustanka u kojemu je pretendent na britansko prijestolje Charles Edward Stuart namjeravao s trona srušiti vladarsku kuću Hanover. Naime nakon smrti kraljice Ane 1714. godine, posljednje iz loze Stuart, na prijestolje je stupio kao kralj George I. njezin rođak iz kuće Hanover. Njegova nasljednika Georgea II. želio je svrgnuti Charles Edward Stuart poznat kao »Bonnie Prince Charlie«, koji se 1745. iskrcao u Škotskoj i ondje okupio svoje sljedbenike. Većinu njih činili su škotski gorštaci katolici, koji su mu se pridružili jer je ujedno htio restaurirati katolicizam. Na početku ustanka Stuart je nizao uspjehe te zauzeo cijeli Edinburgh osim edinburškog dvorca, a njegove postrojbe doprle su gotovo do Londona jer je glavnina engleske vojske bila angažirana na kontinentu u Austrijskom nasljednom ratu. Ipak, engleski vojskovođa William August, vojvoda od Cumberlanda, uspio je okupiti vojsku sastavljenu od oko 8 000 protestantskih Engleza te plaćenika iz Hessena, Ulstera i Austrije. Unatoč savjetima svog najboljeg vojskovođe lorda Georgea Murraya, Stuart se, oslanjajući se na hrabrost gorštaka, odlučio lojalistima suprotstaviti na otvorenom bonom polju smatrajući gerilske akcije kukavičkim i nedostojnim budućega kralja. Kod Cullodena čekao je da Englezi prvi napadnu, no pri tome je počinio niz pogrešaka. S obzirom na to da je zapovijedao sa svojih 7 000 vojnika, iz pozadine nije mogao vidjeti što se zapravo događa. Kada se njegova vojska našla pod topničkom vatrom, uviđajući pogrešku, Stuart je naredio napad. No teklič sa zapovijedi ubijen je prije nego što je obavijestio sve postrojbe pa je samo manji dio jakobita krenuo u juriš. Dobro pripremljeni lojalisti dočekali su ih snažnom puščanom vatrom i većinu pobili. Uvidjevši da je samo manji dio njegovih trupa krenuo u juriš, Stuart je zaključio da je izdan pa je pobjegao, što je ujedno bio i kraj bitke i ustanka. Bitka kod Cullodena bila je krvava i kratka – završila je za svega sat vremena. Poginulo je ili bilo ranjeno između 1 500 i 2 000 jakobita, dok su lojalisti imali 50 mrtvih i 259 ranjenih. Osveta vojvode od Cumberlanda bila je brutalna. Mesar iz Cullodena, kako su ga nazvali, pobio je većinu viđenijih ustanika čime je razorio škotske klanove. Unatoč neuspjehu »lijepi princ« Charlie ostao je jedna od najopjevanijih i najomiljenijih škotskih osoba. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije