Suvremeni ratovi

Eritrejsko-etiopski pogranični rat 1998. – 2000.

Etiopija
Wikimedia CC
15.02.2017.
u 17:58

Što je to pogodovalo da se dvije susjedne države nađu u krvavom ratu samo sedam godina nakon promjene vlasti u Etiopiji i oslobađanja Eritreje?

Guerre absurde“. Tim je riječima pariški „Le Monde“ u srpnju 1998. naslovio pogranični rat koji je u proljeće iste godine započeo između dviju susjednih država sličnoga etno-kulturnoga sastava na istočnome Rogu Afrike, Eritreje i Etiopije.

Dvije su države bile uvučene u višedesetljetni smrtonosni ciklus nasilja iz kojega su izišle samo sedam godina ranije: Eritreja u ratu za neovisnost, a Etiopija u totalnome građanskom ratu. Započinjao je posljednji konvencionalni međudržavni rat 20. stoljeća, s više desetaka poginulih na obje strane.

Kao i u ostatku afričkog kontinenta, granice su na Rogu Afrike, regije koja danas obuhvaća države Etiopiju, Eritreju, Džibuti i Somaliju, stvorene kolonijalnom podjelom među europskim silama krajem 19. stoljeća. Osim postojeće etiopske monarhije, koloniju Eritreju stvorila je mala europska kolonijalna sila – Italija 1889. godine. Bilo je potrebno povući granice između tih dvaju entiteta, pogotovo nakon Talijansko- etiopskog rata koji je završio porazom kolonijalista u glasovitoj bitki kod Adowe (Adue) 1896. godine.

Uslijedila je konsolidacija Kolonije Eritreje i njezinih granica s Etiopskim Carstvom. Poslije toga, sporazumima 1900., 1902. i 1908. Etiopsko Carstvo i Kraljevina Italija regulirale su granice svojih posjeda na Rogu Afrike.

Međutim, ta je granica ostala neoznačena na terenu, a u nekim slučajevima i nepotpuno delimitirana na kartama. Mir na etiopsko-eritrejskoj granici potrajao je do 1935., kada je jedna nova Italija, pod fašističkom diktaturom koju je predvodio „Duce“ Benito Mussolini, u naletu imperijalističkih težnji napala Etiopiju.

Jedna od posljednjih afričkih neovisnih država potpuno je okupirana sljedeće godine i inkorporirana u tzv. Talijansku Istočnu Afriku („Africa Orientale Italiana“). Etiopsko- eritrejska granica tada je doživjela svoje prvo brisanje. Granica je ponovno vraćena već 1941., porazomfašističke Italije na Rogu Afrike, ali je ponovno izbrisana 1952. kada je Eritreja (dotada pod britanskom upravom) pripojena Etiopiji cara Haile Selassija...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 4. veljače na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije