DRUGI SVJETSKI RAT - ZAPOVJEDNICI

General Omar Nelson Bradley

Omar Bradley
Foto: Wikimedia
05.10.2015.
u 13:29

Prema službenim američkim podacima, to je najveća vojska u američkoj povijesti kojom je za­povijedao jedan zapovjednik na terenu, a vjerojatno je i jedna od najvećih uopće u povijesti rato­vanja.

Na kraju Prvog svjetskog rata, bojnik Omar Brad­ley smatrao je kako nije uspio kao vojnik. Možda je čak razmišljao i o promjeni poziva. Naime, dok su njegovi kolege ratovali u Francuskoj, do­bivali činove i odlikovanja, on je cijeli rat proveo u SAD-u, najprije čuvajući granicu prema Meksi­ku, a zatim je bio stacioniran u Montani, na gotovo najudaljeni­jem mjestu u SAD-u od rata koji je bjesnio u Europi. lako je ondje bio zadužen za čuvanje strateški važnih rudnika bakra, to ipak nije bio rat. Za karijernog vojnika, di­plomca slavne vojne akademije West Point iz "zvjezdane" gene­racije koja je diplomirala 1915. godine, poražavajuće je bilo sje­diti kod kuće dok drugi ratuju. Tračak nade pojavio se u kolovozu 1918., kada se priključio postrojbi koja se spremala u Europu, gdje je trebao napokon osjetiti miris pravog bojišta. No, kako zbog epidemije španjolske gripe, tako i zbog potpisivanja primirja, nje­gova je postrojba u posljednji čas dobila druge zapovijedi te je ostala u SAD-u.

Sljedećih dvadesetak godina Bradley je podučavao na vojnim školama i strpljivo čekao, kao da je znao da će jednog dana doći i njegov trenutak. I došao je po­četkom Drugog svjetskog rata. Doduše, prvih godinu dana ame­ričkog sudjelovanja u ratu radio je u stožeru na planiranju ope­racija, no početkom 1943. dobio je svoje prvo zapovjedništvo na terenu. U sjevernoj Africi, tada već s ćinom generala bojnika, imao je dvostruku ulogu - bio je zamjenik zapovjednika 2. kor­pusa generala Georga Pattona i neka vrsta posebnog izaslanika zapovjednika savezničkih snaga generala Dwighta Eisenhowera s kojim je prijateljevao još na West Pointu i koji je imao povjerenja u njegove sposobnosti. Obojica su bili pripadnici "zvjezdane" gene­racije koja je dala najviše genera­la u povijesti West Pointa, čak 59 od 164 diplomanta (u vojsci SAD­-a generalski činovi označavaju se zvjezdicama, pa odatle naziv "zvjezdana" generacija).

Bradley je naslijedio Pattona na čelu 2. korpusa, s kojim je uspješ­no vodio završne operacije u Afri­ci, kao i invaziju na Siciliju. Na­kon uspješno izvedene operacije i kapitulacije Italije, prebačen je u London na dužnost zapovjed­nika američkih kopnenih snaga u pripremi invazije na Norman­diju. Tijekom same operacije Overlord, Bradley je zapovijedao Prvom armijom, a na obalu se iskrcao i uspostavio stožer četiri dana nakon početka operacije. Zaslužan je i za operaciju Kobra, odnosno plan proboja u unutraš­njost Francuske, a tijekom tog proboja postavljen je za zapo­vjednika Grupe armija 12 (koja se sastojala od Prve i Treće armije), čime je postao nadredeni svom bivšem zapovjedniku Pattonu koji je vodio Treću armiju. Gru­pa armija 12 u trenutku kada je Bradley preuzeo zapovjedništvo imala je oko 900.000 vojnika, a do kraja rata u Europi sastojala se od četiri armije (pripojene su joj još Deveta i Petnaesta armija) te je imala više od 1,3 milijuna vojni­ka. Prema službenim američkim podacima, to je najveća vojska u američkoj povijesti kojom je za­povijedao jedan zapovjednik na terenu, a vjerojatno je i jedna od najvećih uopće u povijesti rato­vanja.

Tijekom rata bio je poznat kao "pristojan general" i kao "vojnič­ki general" jer je bio na glasu kao zapovjednik koji se brine za svoje podređene, zbog čega je nakon rata bio idealan za čelnu poziciju u ministarstvu branitelja. Godine 1949. imenovan je za prvog načelnika združenog stožera, a godinu poslije promaknut je u najviši čin američke vojske - čin generala s pet zvijezdica (stožerni general u OSRH-u). General Bradley, čovjek koji je potkraj Prvoga svjetskog rata smatrao da je neuspješan u voj­nom pozivu, tijekom sljedećih je tridesetak godina stekao toliko željeno borbeno iskustvo. Bio je jedan od ključnih zapovjednika na terenu u operacijama osloba­danja sjeverne Afrike i Europe, dostigao najviši čin u vojsci i bio prvi načelnik Združenog stože­ra. U mirovinu je otišao 1953., a sve do smrti 1980. mnogi su se predsjednici i drugi dužnosnici koristili njegovim savjetima. Za povijest je ostala zabilježena i njegova rečenica kako ljudski rod više zna o ratu nego o miru te više o tibijanju nego o življenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije