U žarištu

Hrvatski i srpski obrambeni sustavi - nekada i danas

Hrvatski i srpski obrambeni sustavi - nekada i danas
Vojna povijest
06.12.2012.
u 19:11

Oba se obrambena sustava zasnivaju na materijalnoj osnovi još iz doba SFRJ i tu jeriječ o opremi kojoj se neminovno primiče kraj

Dok posljednjih dana, a posebice nakon okončanja postupka pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju 16. studenoga, opet „vriju“ strasti na relaciji Beograd – Zagreb, potrebno je istaknuti neke činjenice ne bi li se javni dojmovi sveli u realne okvire. Naime, usprkos ratnim i poratnim sjećanjima, na temelju razvoja stvari u sektorima obrane u regiji danas, tu stanje nije usporedivo s onim od prije desetak i više godina. Bez obzira na izjave političara, nema tu pretjerano mjesta promišljanju o nekakvim većim sukobima. Napori međunarodne zajednice na razoružanju regije, kao i reforme koje već godinama poduzimaju i Hrvatska, ali i Srbija, dovele su do jednoga novog i kod nas poprilično slabo sagledanoga stanja vojno-obrambenih sposobnosti, kako ovih dviju država, tako i regije u cjelini.
Kao prvo, za sagledavanje obrambenoga stanja Hrvatske i njenih istočnih susjeda uzet ćemo 1997. godinu – većina je ratova na prostoru bivše Jugoslavije završila, a Bosna i Hercegovina pacificirana je mirovnim sporazumom u Daytonu iz studenoga 1995. godine. Prema odredbama toga sporazuma, konkretno njegova Aneksa 1B, pristupilo se i kreiranju sustava regionalne stabilnosti, koji je uz Bosnu i Hercegovinu obuhvatio i Hrvatsku te Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ, koja se 2003. preformirala u zajedničku državu zvanu „Srbija i Crna Gora“). Te su tri načelne strane obuhvaćene zajedničkim sustavom kontrole naoružanja, Sporazumom o subregionalnoj kontroli naoružanja (SSKN), koji je sklopljen u Firenci sredinom lipnja 1996. godine. Osim smanjivanja količina vojne opreme u pet odvojenih kategorija (tenkovi, oklopna borbena vozila, topništvo, borbeni zrakoplovi i jurišni helikopteri), postupka kontroliranog sustavom međusobnih verifikacijskih inspekcija, ovaj je sporazum pokrenuo i ograničavanje ukupnog ljudstva u obrambenim sustavima zemalja potpisnica, putem dobrovoljnih izjava o ograničavanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije