JAPAN KROZ POVIJEST

Japanska vojna sablja – Guntó

Gunto
Foto: Wikimedia Commons
1/4
09.07.2014.
u 05:31

Tako su smeđa, crvena i zlatna boja predstavljale čin generala, smeđa i crvena visokog časnika, smeđa narednika ili bojnika.

Pojam Guntó označava japanske vojne sablje. U Meiji razdoblju samurajska je klasa bila raspuštena, a carskim ediktom iz 1876. godine zabranjeno je bilo nositi samurajske sablje (katane). Pravilo nije vrijedilo za bivše samurajske knezove (daimye), policiju i vojsku. Vojne sablje proizvodile su se za više vojno osoblje japanske mornarice i kopnenih snaga od 1868. godine. Nakon japanskih vojnih uspjeha u ratu protiv Kine i poslije Rusije te u razdoblju između dvaju svjetskih ratova Japan je uveo masovnu proizvodnju sablji. Japanski časnici morali su po carskim vojnim zakonima nositi sablju. Sablje su se uvelike
razlikovale od onih tradicionalnih.

Foto: Wikimedia Commons

Naime, nove japanske sablje („showato“) nisu ušle u proizvodnju po tradicionalnoj metodi koja je uključivala dugotrajan postupak izrade, nego su se proizvodile tvornički. Prvi standardni japanski mač bio je nalik europskim i američkim vojnim sabljama toga vremena. Nazvan je kyú guntó (stara vojna sablja). Mač je korišten u Prvome kinesko-japanskom ratu, tijekom Rusko-japanskog rata sve do 1934. godine. U razdoblju od 1935. do 1945. godine carska je vojska koristila shin guntó (nova vojna sablja). Većina ovih mačeva proizvedena je u tvornici oružja Toyokawa (Aichi prefektura u Japanu). Sablja je sličila tradicionalnoj samurajskoj katani, a njene su boje predstavljale čin vojnika. Tako su smeđa, crvena i zlatna boja predstavljale čin generala, smeđa i crvena visokog časnika, smeđa narednika ili bojnika. Najpoznatiji model u kategoriji shin guntó je model 98. Sastojao se od tradicionalno izrađene držalice, prekrivene kožom i omotanom svilom na tradicionalni način. Na ovom tipu mača izrezbaren je trešnjin cvijet (simbol japanskih kopnenih snaga). Korice su izrađene od metala i obložene drvetom kako bi zaštitili oštricu od čelika. U carskoj mornarici u upotrebi je bila mornarička sablja zvana kaiguntó.

Foto: Wikimedia Commons

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije