Naslovnica

Japanska vojna sablja – Guntó

Tako su smeđa, crvena i zlatna boja predstavljale čin generala, smeđa i crvena visokog časnika, smeđa narednika ili bojnika.
09. srpnja 2014. u 05:31 0 komentara 1947 prikaza
Gunto
Foto: Wikimedia Commons
Pogledajte galeriju 1/4

Pojam Guntó označava japanske vojne sablje. U Meiji razdoblju samurajska je klasa bila raspuštena, a carskim ediktom iz 1876. godine zabranjeno je bilo nositi samurajske sablje (katane). Pravilo nije vrijedilo za bivše samurajske knezove (daimye), policiju i vojsku. Vojne sablje proizvodile su se za više vojno osoblje japanske mornarice i kopnenih snaga od 1868. godine. Nakon japanskih vojnih uspjeha u ratu protiv Kine i poslije Rusije te u razdoblju između dvaju svjetskih ratova Japan je uveo masovnu proizvodnju sablji. Japanski časnici morali su po carskim vojnim zakonima nositi sablju. Sablje su se uvelike
razlikovale od onih tradicionalnih.

Gunto | Autor : Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

Naime, nove japanske sablje („showato“) nisu ušle u proizvodnju po tradicionalnoj metodi koja je uključivala dugotrajan postupak izrade, nego su se proizvodile tvornički. Prvi standardni japanski mač bio je nalik europskim i američkim vojnim sabljama toga vremena. Nazvan je kyú guntó (stara vojna sablja). Mač je korišten u Prvome kinesko-japanskom ratu, tijekom Rusko-japanskog rata sve do 1934. godine. U razdoblju od 1935. do 1945. godine carska je vojska koristila shin guntó (nova vojna sablja). Većina ovih mačeva proizvedena je u tvornici oružja Toyokawa (Aichi prefektura u Japanu). Sablja je sličila tradicionalnoj samurajskoj katani, a njene su boje predstavljale čin vojnika. Tako su smeđa, crvena i zlatna boja predstavljale čin generala, smeđa i crvena visokog časnika, smeđa narednika ili bojnika. Najpoznatiji model u kategoriji shin guntó je model 98. Sastojao se od tradicionalno izrađene držalice, prekrivene kožom i omotanom svilom na tradicionalni način. Na ovom tipu mača izrezbaren je trešnjin cvijet (simbol japanskih kopnenih snaga). Korice su izrađene od metala i obložene drvetom kako bi zaštitili oštricu od čelika. U carskoj mornarici u upotrebi je bila mornarička sablja zvana kaiguntó.

Gunto | Autor : Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.