VOJNA POVIJEST

Zaboravljeni spomenici bivše Jugoslavije

Jugoslavija
Foto: Jan Kempenaers
1/25
18.03.2015.
u 15:11

Međutim, rane povijesti nikada nisu u potpunosti zacijelile; krv je nastavila teći u svim smjerovima, a Jugoslaviju je držao "na okupu" (kao i obično) karizmatičan vođa kojeg se narod bojao, doživotni predsjednik – maršal Josip Broz Tito

Spomenici iz bivše Jugoslavije bili su neobično dizajnirani (nekada i jako ružno). Postoji na tisuće takvih spomenika, danas ćemo prikazati neke od najvećih i "najljepših".

Stotine spomenika razbacano je po selima i ruralnim područjima bivše Jugoslavije. Nekad su ti spomenici bili mjesto okupljanja školaraca, vojnih veterana i patriota koji su oplakivali svoje najbliže suborce, rodbinu i prijatelje izgubljene u Drugome svjetskom ratu. Danas su ti spomenici rijetko posjećivani. Često su građeni kompletno od betona te su napravljeni kako bi odoljeli zubu vremena – dokaz i svjedočanstvo "nove unije" povijesno razdvojenih balkanskih zemalja – Jugoslavije.

Foto: Jan Kempenaers

Danas zaboravljene i odbačene spomenike fotografirao je Jan Kempenaers koji je putovao u zemlje bivše Jugoslavije te zabilježio ove "prekrasne" i nezaboravne objekte u svojoj knjizi – "Spomenik".

Foto: Jan Kempenaers

Foto: Jan Kempenaers

Međutim, rane povijesti nikada nisu u potpunosti zacijelile; krv je nastavila teći u svim smjerovima, a Jugoslaviju je držao "na okupu" (kao i obično) karizmatičan vođa kojeg se narod bojao, doživotni predsjednik – maršal Josip Broz Tito. Jugoslavija je pokušala zaboraviti stoljetna razaranja i religijske razlike koje su kulminirale u Drugome svjetskom ratu; nametnut je "domaći komunizam" koji se svijetu prikazao kao "neutralan". Nekako je Jugoslavija opstala, unatoč religijskim, jezičnim i etničkim razlikama, još 35 godina nakon rata. Tijekom tog vremena, sagrađeni su veliki spomenici, prenosi WHO.

Foto: Jan Kempenaers

Foto: Jan Kempenaers

Foto: Jan Kempenaers

Ostatak slika možete pogledati u galeriji...

Komentara 3

OK
okus
18:27 18.03.2015.

Hrvati bi trebali nauciti cijeniti svoju povijest.

SE
senior
12:48 19.03.2015.

Da su spomenici ustašluku ili Paveliću već bi se crkva u rvata pobrinula da se isti sačuvaju.

BL
bluksi14
13:04 19.03.2015.

Danas ruse Titove spomenike a sutra ce rusiti i Tudjmanove. Malo nas je ali puno govana jer neznamo cjeniti proslost za koju je netko ginuo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije