IZ NOVOG BROJA

Kako je vojska Jugoslavije odbacila Miloševića

Arhiva DS-a
13.08.2021.
u 09:06

Ovo je pregled aktivnosti Vojske Jugoslavije u događajima oko izbora u rujnu 2000., potom i pripreme za vojnu intervenciju i reakciju na širi narodni bunt koji je 5. listopada 2000. doveo do smjene Miloševićevog režima.

Članak daje pregled aktivnosti Vojske Jugoslavije u događajima oko saveznih izbora 24. rujna 2000., posebno u Crnoj Gori.

Potom i pripreme za eventualnu intervenciju i reakciju na širi narodni bunt koji je 5. listopada 2000. doveo do smjene režima Slobodana Miloševića, a zatim prihvaćanja novog predsjednika Vojislava Koštunice. Iako je izgledalo da će se i u ovoj krizi vojska poslužiti specijalnim, oklopnim i inženjerijskim snagama radi intervencije (protiv vlastitih građana), do toga ipak nije došlo. Dokumenti govore da su pripreme vršene i da je samo masovnost opozicijskog pokreta i sveopće nezadovoljstvo stanjem u Srbiji utjecalo da ne dođe do oružane intervencije. Smirivanje političke situacije i ostanak istovjetne zapovjedne garniture na čelu vojske dovelo je do pada tenzija.

Jedno od pitanja sa kojim su se suočile nove demokratske vlasti u Srbiji, u upravljanju Ministarstvom obrane i Vojskom Srbije i Crne Gore, bilo je i ponašanje vojske i vojnog vrha u danima oko saveznih izbora kao i petolistopadske smjene vlasti 2000. godine. U tu svrhu ministar obrane Boris Tadić je (na inicijativu autora ovog članka, tada u funkciji savjetnika ministra) tražio od načelnika Generalštaba VSCG-a general-pukovnika Branka Krge zapisnike sa sjednica Kolegija načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije iz perioda rujan-listopad 2000., kao i svu relevantnu dokumentaciju komande 1. armije i Beogradskog korpusa o događajima od 1. do 5. listopada 2000. godine. Nepuna dva mjeseca kasnije, Generalštab je dostavio djelomično kompletnu dokumentaciju Prve armije i Beogradskog korpusa, iz koje se može rekonstruirati aktivnost Vojske Jugoslavije u tim prijelomnim danima. Članak je sastavljen na temelju zapisnika sa Kolegija na[1]čelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije koji su oslobođeni tajnosti 2006. godine odlukom tadašnjeg načelnika Generalštaba general[1]potpukovnika Zdravka Ponoša.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 3. kolovoza 2021.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije