AKTUALNO

Kineski vojni časnici umiješani u krađu dokumenata o američkom avionu F-35!

F-35
Foto: Wikimedia
21.01.2016.
u 13:36

U dokumentima piše da je Su usmjeravao hakere prema američkim inženjerima za koje je mislio da su najvrijedniji.

Dva člana kineske vojske optuženi su za građu planova za proizvodnju Lockheed-Martinovog borbenog aviona F-35 i ostalih zrakoplova, piše u sudskim dokumentima koji su otkriveni ovaj tjedan, prenosi Washington Examiner.

Dokumente suda u Vancouveru nabavile su kanadske novine Globe and Mail. U njima se vidi da su dva "nepoznata" suradnika radila sa Su Bin-om, pedesetogodišnjim poduzetnikom u avionskoj industriji koji živi u Kanadi, radila na tome da se ukradu planovi 2013. godine.

U dokumentima piše da je Su usmjeravao hakere prema američkim inženjerima za koje je mislio da su najvrijedniji. Ciljali su se njihovi računi e-pošte te su nakon ulaska tražili pristup na korporativnim mrežama za podatke o nacrtima za F-35 i F-22 Raptor te Boeing C-17 Globemaster. Osim spomenutih aviona, tražio se i Airbus.

Planovi za "nevidljivi" bombarder B2 te laser koji bi se postavio u svemiru ukradeni su iste godine uz informacije o sustavima na nuklearnim podmornicama te protuavionskim raketama. Jedan od suradnika prepoznat je u presretnutoj poruci u kojoj je pisala kineska vojna identifikacija u kojoj se nalazila fotografija, ime, čin, postrojba te godina i mjesec rođenja.

U izvještaju Globe-a postavljeno je pitanje zašto SAD nije otkrio ovaj događaj prije? "Nije jasno zašto su američki tužitelji umanjili mogućnost vojne špijunaže te zašto su odbačene optužbe prema suradnicima ako se znaju njihovi identiteti", piše u izvještaju. U izvještaju je također izbačeno bilo kakvo službeno povezivanje s kineskom Narodnooslobodilačkom vojskom. Kina je odbacila sve mogućnosti svoje umiješanosti u cyber špijunažu protekle godine. Obamina administracija prihvatila je negaciju kako bi smirila situaciju. Nakon izvještaja kojeg je izradila Nacionalna Sigurnosna Agencija (NSA) krajem 2014. godine u kojem je kvantificirana veličina industrijske špijunaže koju je odradila Kina, utvrđeno je da je hakirano preko 600 000 korisničkih računa te je provaljeno u 1 600 zajedničkih mreža, s ukradenim podatcima u razmjeru pet Kongresnih biblioteka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije