NOVI BROJ VP MAGAZINA

Komodor i admirali

VP
dr. sc. Krunoslav Mikulan
03.12.2014.
u 22:13

Partizanska vojska nije imala admiralske činove, Mornaricom NOVJ zapovijedali su časnici i politički komesari kao i kod kopnenih snaga

Nazivi najviših, admiralskih, činova Hrvatske ratne mornarice tek su se neznatno mijenjali od svoga uvođenja 1991. godine. Preuzeti su nazivi činova bivše Jugoslavije, što su, zapravo bili činovi koje je još Kraljevina SHS preuzela od Ratne mornarice Austro- Ugarske Monarhije. Kontraadmiralu, viceadmiralu i admiralu pridružuje se od 1995. godine čin komodora (kao ekvivalent stožernom brigadiru Hrvatske kopnene vojske) koji je do tada kao čin postojao jedino jedno kraće vrijeme u NDH, te čin stožernog admirala kao ekvivalent činu stožernog generala Hrvatske kopnene vojske.

Komodor

Koliko je poznato, naziv “komodor” dolazi nam iz španjolskog “comendador” ili francuskog “commandeur”, što znači “zapovjednik”. U anglosaksonskim mornaricama iz ovoga se naziva razvio čin “commander” koji odgovara našem činu kapetana fregate. Međutim, naziv komodor u značenju zapovjednika sastava brodova izmislili su Nizozemci oko 1650. godine, u vrijeme jednog od ratova protiv Engleske. Način dodjele admiralskih činova bio je strogo ograničen pa je uveden čin komodora kako se ne bi naštetilo pravima pojedinih provincija.

Komodorima su se tako nazivali kapetani koji su privremeno zapovijedali flotilama kojih je zbog ratnih potreba bilo znatno više nego što su imali admirala. Kad je godine 1689. William Oranjski postao engleskim kraljem Williamom III., uveo je ovaj naziv u englesku mornaricu. Nešto kasnije “commodore” postaje pravim činom i koristi se još i danas u Kraljevskoj mornarici, a preuzimaju ga i mnoge druge države. Počinje se koristiti i u engleskoj trgovačkoj mornarici, a s razvojem zrakoplovstva u Kraljevsko se zrakoplovstvo uvodi čin “air-commodore”, odnosno zračni komodor”.

Habsburška mornarica nije uvela čin komodora, ali je koristila naziv komodor (njem. Commodore ili Kommodore) za kapetana linijskog broda koji je postavljen na važniju zapovjednu dužnost. Nikakva posebna oznaka nije se nosila na odori. Ovaj naziv koristila je i Carska i kraljevska jahtaška eskadra, utemeljena 1891. godine u Puli kao elitna udruga austrougarskih nautičara, redom plemića i bogatijih poslovnih ljudi. Na čelu udruge nalazio se “Commodore” (u početku je to bio nadvojvoda Karlo Stjepan) uz kojega su staja po dva plemića koji su imali zvanje “Vice-Commodore” i “Contre-Commodore”. Komodora kao naziv dužnosti poznavala i je Mornarica Narodnoga vijeća SHS. U Naredbama za mornaricu br. 3 od 31. prosinca 1918. čitamo da je Vlada Narodnoga vijeća SHS u Zagrebu dekretom od 12. prosinca iste godine razriješila kontreadmirala Artura Catinellija pl. Obradich-Bevilaqua “čina zapovjednika Odjeljenja ratne mornarice u Južnoj Dalmaciji i stavila ga na raspolaganje Povjereniku za mornaricu. Ujedno je Vlada istim dekretom imenovala kapetana linijskog broda Antuna Dolenca zapovjednikom Odjeljenja ratne mornarice u Južnoj Dalmaciji i podijelila mu za vrijeme obavljanja te funkcije naslov komodora.” Komodor kao naziv dužnosti nije postojao u vrijeme Kraljevine SHS/Jugoslavije, već se ponovno javlja ubrzo po stvaranju NDH (...)

Novi, 45. broj magazina Vojna povijest na svim je kioscima za samo 19,99 kuna od petka, 5. prosinca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije