NA DANAŠNJI DAN

Njemačka izvršila prvo testiranje V-2 rakete

Raketa
Foto: Wikimedia CC
03.10.2016.
u 10:10

Navedena je raketa postala pretečom interkontinentalnih balističkih raketa poslijeratnog doba

Na današnji dan 1942. godine, 'dijete' njemačkog znanstvenika Wernhera Von Brauna - raketa V-2, uspješno je lansirana iz Peenemundea, malog otoka blizu njemačke baltičke obale. Raketa je letjela 160 kilometara te se pokazala vrlo smrtonosnom u ratu, piše History.

Navedena je raketa postala pretečom interkontinentalnih balističkih raketa poslijeratnog doba. Njemački znanstvenici, pod vodstvom Von Brauna započeli su s razvojem raketa velikog dometa još 1930. godine. Tri lansiranja su bila neuspješna. Međutim, kada je četvrti puta lansirana raketa V-2 od 12 tona koja je mogla nositi bojevu glavu od jedne tone, projekt je uspio.

Raketa V-2 bila je itekako jedinstvena. Prvo, bilo ju je nemoguće presresti. Tijekom lansiranja, raketa bi odletjela 10 kilometara vertikalno u zrak te nastavila prema putanji oslobađajući se goriva prema izračunatoj udaljenosti. Raketa je tada brzinom od 6 500 kilometara na sat pogodila cilj. Prije nego je eksplodirala, zakopala se u zemlju nekoliko metara. Mogla je letjeti oko 300 kilometara.

Prva operativna lansiranja dogodila su se 6. rujna 1944. godine kada su dvije rakete ispaljene na Pariz. Dana 8. rujna ispaljene su još dvije rakete na Englesku nakon koju će biti ispaljeno dodatnih 1 100 raketa tijekom sljedećih 6 mjeseci. Poginulo je više od 2 700 Britanaca tijekom raketnih napada.

Nakon rata, SAD i Sovjetski Savez zarobili su rakete i dokumente te znanstvenike koji su im pomogli izgraditi nove rakete.

>>Bojište na rijeci Somme

>>1. gardijska divizija njemačke vojske

Komentara 1

ZV
zvonac998
11:47 03.10.2016.

njemci doktori tehnologije..danas da zele bili bi najnapredniji opet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije