1941. - 2016.

Njemački napad na SSSR 1941. godine

Nijemci
Wikimedia CC
17.06.2016.
u 14:08

U pohod su se uključile i sve osovinske zemlje koje su s njim graničile

U zoru 22. lipnja 1941. oružane snage nacističke Njemačke napale su Sovjetski Savez duž cijele granice u širini 3 500 km, od Baltika do Crnog mora. Tri milijuna vojnika, podijeljenih u tri grupe vojski, krenulo je prema Lenjingradu, Moskvi i Harkovu. Njemački je ratni plan predviđao da se u nekoliko mjeseci unište glavne snage Crvene armije i prodre duboko na istok, od linije Arhangeljsk na Bijelome moru do Kaspijskog jezera. Zbog Staljinove nevjerice u obavijesti o skoru Hitlerovu napadu, koje su stizale s raznih strana svijeta, SSSR nije poduzeo odgovarajuće obrambene mjere. Stoga su početni uspjesi Nijemaca bili veliki. Već prvog dana sovjetsko je bojište posvuda probijeno, a na uzletištima i u zraku sovjetsko je zrakoplovstvo pretrpjelo goleme gubitke. Poslije samo tri dana njemački oklopni klinovi prodrli su oko 130 km u sovjetsko područje. U međuvremenu u pohod na Sovjetski Savez uključile su se i sve osovinske zemlje koje su s njim graničile, a poslije i snage kvislinških režima iz cijele Europe. Već do početka srpnja Nijemci su opkolili mnogobrojne postrojbe Crvene armije kod Bjalistoka i Minska, a do kraja rujna još mnoge druge u Ukrajini i Bjelorusiji prodrijevši u dubinu Sovjetskog Saveza oko 800 km. Tek nakon dvanaest dana od početka napada Staljin se radijski obratio sovjetskom stanovništvu pozvavši ga na obranu domovine. Do početka prosinca 1941. njemačke postrojbe stigle su pred Moskvu, Lenjingrad i Rostov. Izgledalo je da munjeviti rat, koji je Hitler uspješno vodio u Europi, i ovdje na istoku daje odlučujuće rezultate. Ali, 5. prosinca 1941. sve se izmijenilo. Crvena armija krenula je u protuofenzivu pred Moskvom, na bojištu široku 400 km. Hitlerove snage bile su prvi put prisiljene na povlačenje. Bio je to kraj mita o nesavladivosti munjevitog rata kao koncepcije. Uskoro je stigla zima i počele su dugotrajne krvave borbe.

Komentara 8

DU
Deleted user
07:02 29.06.2016.

Postoji i politicki nekorektna verzija ove price koja ima dosta pristasa narocito sa Ruske strane (Viktor Suvorov, Vladimir Nevezhin, Boris Sokolov, Valeri Danilov ali i npr. Nijemac Joachim Hoffmann). A ta teza glasi - u trenutku kad su Njemci napalii SSSR, Staljin je spremao napad na Njemacku. Zbog toga su Nijemci u pocetku i imali toliko uspjeha. Tj. Njemci su napali Sovjetsku vojsku koja se nije spremila za obranu, utvrdjivala, ukopala, nego se spremala za napad i bila je nagomilana na granici a ne rasporedjena u dubinu za obranu. Time bi se mogla objasniti i cinjenica kako su Nijemci u pocetku tako brzo napredovali usprkos velikom nesrazmjeru snaga u korist Sovjeta. Tog 22.6.1941, broj vojnika s obje strane je bio priblizno isti (iako bi napadac tipicno trebao imati prednost 3:1 da bi racunao na uspjeh), a su Sovijeti su imali nadmoc u tenkovima 4:1, artiljeriji 2:1, avionima 3:1... pa kako su onda Njemci na nekim mjestima napredovali gotovo 1000 km za samo nekoliko mjeseci? .. i onda je Rusima trebalo vise od 3 godine da vrate ono sto su Nijemci osvojili za 3-4 mjeseca. Medjutim, posto se ova verzija ne uklapa u politicki-korektnu historiografiju pobjednika - rijetko se o tome prica.

DU
Deleted user
09:29 20.06.2016.

"...podijeljenih u tri grupe vojski..." Tri grupe armija. Njemci su imali samo jednu vojsku Bernarde. Al' kad se hoce biti veci katolik od pape.

Avatar Serbinovo
Serbinovo
11:07 18.06.2016.

I Hrvati i Hrvati !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije