DOMOVINSKI RAT

Odore i znakovlje Republike Hrvatske od 1992. do 1993.

Ratno stanje Podravina i Slavonija
Wikimedia CC
07.04.2016.
u 18:00

Korištenje službenih odora oružanih formacija obveza je propisana međunarodnim ratnim pravom. Unutar svih oružanih snaga nužno je poštivati Ženevsku konvenciju

S prošlim feljtonom završio je ciklus odora Ministarstva unutarnjih poslova. Feljton je započeo s korištenjem odore milicije u prvoj fazi Domovinskog rata, preko uvođenja prve službene odore do izmjena odora 1995. godine i uvođenja službenih odora specijalnih jedinica policije. Feljton nastavlja epizodom uvođenja prvih službenih odora Oružanih snaga Republike Hrvatske i njihovom djelomičnom izmjenom do početaka standardizacije službenih odora kakve poznajemo i danas. Korištenje službenih odora oružanih formacija obveza je propisana međunarodnim ratnim pravom. Unutar svih oružanih snaga nužno je poštivati Ženevsku konvenciju koja, između ostalog, propisuje isticanje činova, oznaka i funkcija. Na tom je tragu usvojen i Zakon o obrani proglašen 28. lipnja 1991. godine, u kojem je definiran znak pripadnosti oružanim snagama – grb Republike Hrvatske, a uniforme, oznake, činove, oznake dužnosti i oznake pripadnosti rodovima i službama propisuje predsjednik Republike. Praksa korištenja odora OS-a SFRJ-a, po uzoru na korištenje milicijskih odora, u prvim trenucima, naravno, nije bilo moguće. Pristupilo se korištenju radnih, ratnih odnosno prikrivnih odora do uvođenja onih službenih. U međuvremenu izvedene su dvije odore koje možemo smatrati vrstom prvih službenih, iako one u načelu nisu takve.

Radi se o odorama korištenim na postrojavanju Zbora narodne garde, formacije ustrojene u okviru Ministarstva unutarnjih poslova. U svibnju 1991. na stadionu Nogometnog kluba »Zagreb« u Zagrebu postrojene su snage policije i novoosnovanog Zbora. Pripadnici su postrojeni u službenim odorama milicije, u radnim, ratnim i prikrivnim odorama te u službenim odorama Teritorijalne obrane (TO-a) SFRJ-a, odnosno TO-a SR Hrvatske. Sastavni dio maslinastozelene odore TO-a činile su taborska kapa, bluza, košulja, hlače, opasač i čizme. Na lijevom rukavu odore TO-a bila je našivena oznaka pripadnosti nastala isključivo za potrebe ZNG-a. Oznaka je izrađena na zelenoj čoji, s opšivkom oko ruba oznake žute boje. Na oznaci ZNG-a apliciran je državni grb okružen pleterom, a ispod grba na donjoj polovici crnim vezom izveden je stilizirani prikaz ukrštenih pušaka te ispod njih akronim »OS RH« izvezen bijelim vezom. Razlog isticanja akronima Oružanih snaga Republike Hrvatske leži u nedefiniranoj ulozi Zbora narodne garde. Naime ta je formacija bila vojnoga ustroja, međutim ustrojena je u okviru MUP-a zbog toga što Republika Hrvatska nije smjela formirati vlastite oružane snage prema Ustavu SFRJ-a kojem je još uvijek bila podložna. Zbog toga su prilikom postrojavanja pripadnici morali odrezati ili podšiti akronim kako ne ni bio vidljiv. Metalne oznake za kape odore pripadnika ZNG-a izrađene su tehnikom punog otiska na metalu, pozlaćene su i okrugle sa stiliziranim emajliranim grbom u sredini okruženim pleterom, koji prekida pozlaćena kruna...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti od 5. travnja na svim kioscima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije