DRUGI SVJETSKI RAT

Poginuo general George Patton 1945. godine

Patton
Wikimedia
30.12.2015.
u 14:03

Preminuo je nakon automobilske nesreće kod Mannheima

Nakon automobilske nesreće kod Mannheima 21. prosinca 1945. u bolnici u Heidelbergu preminuo je kontroverzni američki general George Smith Patton. Ovaj još za života legendarni američki časnik uspješno je primjenjivao pokretljiv tenkovski način ratovanja na mediteranskom i europskom bojištu tijekom Drugoga svjetskog rata. Patton je rođen 1885. u Kaliforniji u obitelji s dugom vojničkom tradicijom. Diplomirao je na Vojnoj akademiji West Point, a njegov prvi vojni angažman bio je god. 1916. u potrazi za meksičkim revolucionarom Panchom Villom koji je iste godine napao grad Columbus u Novom Meksiku. Tijekom Prvog svjetskog rata služio je u američkom tenkovskom korpusu u Europi, a završio ga je s činom pukovnika. Otada je postao jedan od najvećih zagovaratelja tenkovskog ratovanja.

Svoje postavke uspješno je primijenio nakon savezničkog iskrcavanja u sjevernoj Africi god. 1942, gdje je zapovijedao 1. oklopnom divizijom, te sljedeće godine tijekom invazije na Siciliju. Ondje je zapovijedao američkom 7. vojskom koja je u brzom prodoru pretekla britanske postrojbe pod zapovjedništvom maršala Montgomerya i zauzela Palermo. Ipak, vrhunac njegove karijere došao je nakon iskrcavanja u Normandiji god. 1944. u dramatičnoj trci američke 3. vojske pod njegovim zapovjedništvom preko čitave sjeverne Francuske. Ovaj ljetni pohod obilježila je Pattonova velika inicijativa, bezobzirnost i nepoštivanje klasičnih vojnih pravila. Pattonove oklopne postrojbe zaustavljale su se samo kada bi im nestalo benzina. Nakon uspješne ljetne kampanje, 3. vojska sudjeluje u obrani Bastognea tijekom njemačke ardenske ofanzive. Početkom god. 1945. Pattonove postrojbe prelaze njemačku granicu i zajedno sa 7. vojskom zauzimaju južnu Njemačku. Patton je nakon svršetka rata postavljen guvernerom Bavarske, ali njegovo javno kritiziranje savezničke denacifikacije Njemačke dovelo je do njegova smjenjivanja s mjesta zapovjednika 3. vojske. Zahvaljujući njegovim vojnim dostignućima vlasti su zanemarivale civilne kritike nekih njegovih metoda, poput udaranja hospitaliziranih vojnika koji su patili od šoka bombardiranja. Naime karijera mu je gotovo završila u kolovozu 1943. godine kada je ispljuskao dvojicu bolesnih vojnika, koji su mu se činili simulantima. Ipak, u svojoj vojnoj karijeri, dugoj 36 godina, bio je među prvim američkim časnicima koji su zagovarali stvaranje modernih oklopnih postrojbi.

Komentara 3

FA
fatianegra21
21:28 30.12.2015.

Njegovi tenkisti govore suprotno! Poslao njih u klaonicu ! Königtigar lovio ih oko 1200-1500 m duljine. Njima trebalo, pribliziti njemacke tenkove do 500-700m.Opasno po zivot! Dangerous ! Lebensgafahr ! Kamikaze napad !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije