DRUGI SVJETSKI RAT: OPERACIJE - NOVI PRILOZI ZA POVIJEST USTAŠKE VOJNICE 1. DIO

[NOVI BROJ VP-a] Poglavnikov tjelesni zbor i pothvat "Brod"

PTS
Foto: Hrvatski državni arhiv
07.05.2014.
u 15:06

Tijekom odmora u Sokolovcu zapovjednik I./1. PTS bojne dobio je dojavu da se u Apatovcu nalazi stožer Kalničkog odreda s oko 120 partizana. U noći s 19. na 20. lipnja bojna je izvršila pokret pravcem Sokolovac – Carevdar – Šužnjevići – Čabraji – Glogovnica – Grujice – kota 369 – Gradec i prije svanuća izbila pred Apatovac.

Nova saznanja na temelju nedavno pronađenih izvješća I., II. i III. bojne 1. pješačke pukovnije PTS-a za lipanj i srpanj 1944. godine

Tijekom izučavanja operacija koje su se tijekom 1944. godine vodile na području sjeverozapadne Hrvatske, a koje sam obradio za potrebe knjige „Ustaška vojnica 2“, najveći problem s kojim sam se suočio bila je fragmentacija arhivske građe koja se odnosi na Ustašku vojnicu. Osobno sam smatrao da se ova građa mora najvećim djelom nalaziti u Vojnom arhivu Republike Srbije u Beogradu (nekadašnji Vojni arhiv Vojnoistorijskog instituta), međutim, pokazalo se da se u onom dijelu arhivskih fondova koji su dostupni korisnicima nalazi samo jedan manji dio dokumenata koji se odnose na djelovanje Ustaške vojnice. Možemo samo pretpostaviti da se dio njih nalazi u dijelu arhivske građe Vojnog arhiva Srbije koji još nije dostupan javnosti, ali očito je da se ova građa nalazi pohranjena u više ustanova s područja bivše Jugoslavije. Do ove fragmentacije došlo je korištenjem ovih dokumenata u istražnim postupcima koje su nakon rata provodila različita jugoslavenska tijela. Primjerice, 1993. godine Ministarstvo unutarnjih poslova RH predalo je Hrvatskome državnom arhivu zbirku gradiva iz razdoblja NDH koje se koristilo u navedene svrhe. Ova zbirka (HR HDA 1549, Zbirka zapisa upravnih i vojnih vlasti Nezavisne Države Hrvatske i Narodnooslobodilačkog pokreta) obuhvaća spise različite provenijencije, a koji nisu bili zanimljivi za uklapanje u tematsku povijesnu zbirku dokumenata Službe državne sigurnosti (nekadašnje UDB-e) ili u osobne policijske dosjee građana. Obrađena je posebnim sustavom indeksiranja, kojime su popisana sva imena koja se u sadržaju pojedinih dokumenata spominju, bez obzira na njihov značaj i kontekst. Spisi različite provenijencije međusobno su izmiješani, prvobitni je poredak potpuno narušen te je stoga pretraživanje zbirke moguće jedino po kazalu imena. Kako zbirka sadrži 209 kutija tematski raznolike građe, vrlo je lako previdjeti ili preskočiti pojedine dokumente koji se u njoj nalaze.

X. zagrebački zbor, koji je početkom lipnja vodio teške borbe u okolici Bjelovara, težište je svoga djelovanja ponovno usmjerio prema Podravini

Tako sam u ovoj zbirci tek nedavno naišao na izvješća Poglavnikova tjelesnog zbora (PTS) koji su mi promakli dok sam radio na knjizi „Ustaška vojnica 2“. Stoga ću u ovom članku koristeći se izvješćima I., II. i III. bojne 1. pješačke pukovnije PTS-a za lipanj i srpanj 1944. nastojati dodatno razraditi Pothvat „Brod“ i drugu bitku za Ludbreg te s ovim novim saznanjima upotpuniti rad iznesen u spomenutoj knjizi. Borbe na pravcu Koprivnica – Bjelovar i operacija „Bienenhaus“ Nakon što su se snage X. zagrebačkog zbora većim djelom izvukle s područja Zagorja i Kalnikaprema Moslavini i Bilogori, u sjeverozapadnoj
Hrvatskoj uslijedilo je relativno zatišje. Ovo zatišje potrajalo je do 18. lipnja kada je ./1. PTS bojna, pojačana jednom satnijom iz sastava III./1. PTS bojne i vodom gorskih topova DSŠ-a, zaprimila zapovijed da u zajednici s dijelovima V. stajaćega djelatnog zdruga napadne selo Zrinski Topolovac u kojem su se navodno nalazile dobro utvrđene partizanske snage.

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti pročitajte u tiskanom izdanju VP - magazina koji je u prodaji na svim kioscima za samo 19,99kn.

Komentara 3

LU
Lucina
09:38 08.05.2014.

Smrt i komunizmu najvecem zlu na balkanu kao i fasizmu!

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
08:02 08.05.2014.

Koga zanimaju gubitnici.

Avatar Milokliz
Milokliz
08:42 08.05.2014.

Dosta više sa ustašlucima! Smrt fašizmu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije