NA DANAŠNJI DAN

Potopljen japanski bojni brod Yamato 1945. godine

Yamato
Foto: Wikimedia CC
07.04.2016.
u 19:45

Zajedno s njim u smrt je otišlo i oko 2500 članova posade. Spasilo se samo 300 mornara. Zajedno s Yamatom nestao je najprepoznatljiviji simbol japanske pomorske moći, ali i simbol jednog razdoblja u povijesti pomorskog ratovanja koje je trajalo gotovo pet stoljeća.

Ubrzo nakon američkog iskrcavanja na Okinavu Japanci su poduzeli očajničke poteze kako bi uništili neprijateljski pomorski desant. Ta je operacija uključivala masovne napade pilota-samoubojica, takozvanih kamikaza, ali i posljednje pomorske snage kojima je još raspolagala japanska carska mornarica. Eskadru sastavljenu od jedne lake krstarice i osam razarača predvodio je jedini preživjeli japanski bojni brod, moćni Yamato, ujedno i najveći bojni brod na svijetu. Težio je 65 000 tona. Oklop mu je dosezao debljinu od 650 mm, a bio je naoružan s devet topova od 460 i nekoliko desetaka topova kalibra 155 i 127 mm. Njegova je misija od samog početka bila samoubilačka jer je japanski flotni sastav imao goriva samo da stigne do Okinave. Odmah nakon isplovljavanja brodovi su otkriveni, pa ih je sljedećega dana, 7. travnja 1945., napalo 400 zrakoplova s američkih nosača.

Japanski brodovi nisu imali zračnu zaštitu i bili su prepušteni vlastitoj, općenito neučinkovitoj protuzračnoj obrani. Američki zrakoplovi počeli su napad rano poslijepodne i odmah su s nekoliko bombi i torpeda pogodili Yamata te potopili laku krstaricu i jedan razarač. Poslije su potopljena još tri razarača. Yamato nakon manje od dva sata, pogođen s dvadeset tri bombe i deset torpeda, pretvorio se u plameni krš te eksplodirao i počeo tonuti. Zajedno s njim u smrt je otišlo i oko 2500 članova posade. Spasilo se samo 300 mornara. Zajedno s Yamatom nestao je najprepoznatljiviji simbol japanske pomorske moći, ali i simbol jednog razdoblja u povijesti pomorskog ratovanja koje je trajalo gotovo pet stoljeća.

Naime, Drugi svjetski rat pokazao je da bitke više ne odlučuju teški topovi bojnih brodova, nego zrakoplovi s nosača zrakoplova.

Komentara 2

Avatar commentator
commentator
19:01 09.04.2016.

Kako su sretni 'merikanci što su imali 2 svjetski rat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije