PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Ratna škola sudjelovala na promociji knjige "Sport i nacionalna sigurnost"

Ratna škola
05.02.2020.
u 16:29

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” pod vodstvom načelnika brigadira Mije Kožića nazočili su u utorak, 4. veljače 2020. u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva na predstavljanje knjige “Sport i nacionalna sigurnost – terorizam, špijunaža i korupcija u nogometu i ostalim sportovima”.

Knjigu su predstavljali recenzenti predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora dr.sc. Zlatko Mateša, bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik Hrvatske udruge “Nogometni sindikat” Dario Šimić, doc.dr.sc. Zrinko Čustonja, prof.dr.sc. Goran Pavlek-Šantek, doc.dr.sc. Danijela Lucić i suautori knjige prof. dr. sc. Mirko Bilandžić profesor na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i predavač na Ratnoj školi i dr.sc. Luka Leško doktor kineziološke antropologije s velikim međunarodnim iskustvom i interesom u području sporta i sigurnosti, sportskog menadžmenta i obavještajnog djelovanja.

Recenzenti su knjigu već proglasili pionirskim u svjetskim razmjerima i korisnim štivom za političke aktere, sigurnosne stručnjake, sportsku i širu javnost. Miroslav Ćiro Blažević kao recenzent je svima poručio: “Svi moramo biti ponosni na naše sportske uspjehe jer su sportaši brand Hrvatske i najbolji su na svijetu u odnosu na broj stanovnika”. Ističemo doc.dr.sc. Danijelu Lucić kao recenzenticu knjige koja je istaknula: “Sportaši su dio hrvatskog identiteta ali imamo i negativne pojave u sportu a ova knjiga donosi smjelost i hrabrost u propitkivanju negativnih aspekata u sportu koje utječu na nacionalnu sigurnost Hrvatske”, dok je Dario Šimić naglasio: “Knjiga se bavi temama kojima se bavi i nogometni sindikat”.

Suatori knjige Bilandžić i Leško u knjizi temeljito razrađuju međuodnos sporta s jedne i nacionalne sigurnosti s druge strane, ali i njegov utjecaj na sportski nacionalni identitet i međunarodni ugled, kao i niz potencijalnih sigurnosnih ugroza – od terorizma i otmica, preko obavještajnog djelovanja i špijunaže u sportu, do navijačkog nasilja te korupcije i organiziranog kriminala. Ne zadržavaju se isključivo u hrvatskom kontekstu, dapače, u ovoj knjizi opsežno su opisani ključni događaji na međunarodnom nivou.

Suautor dr.sc. Luka Leško je pobliže opisao ovu knjigu tematikom jedinstvenu u svijetu:”Knjiga ima dva osnovna cilja; prvi je teorijska analiza povezanosti sporta i nacionalne sigurnosti, potkrijepljena brojnim empirijskim primjerima diljem svijeta, dok drugi cilj podrazumijeva kreiranje provedbenih smjernica za razvoj sigurnosne politike i prakse u svrhu sustavnoga upravljanja učincima sporta na nacionalnu sigurnost gdje je predložen niz mjera za suzbijanje i prevenciju navijačkog nasilja i korpucije u sportu”.

Suautor prof. dr.sc. Bilandžić upozorava da je znanstveni prostor sjecišta sporta i sigurnosti godinama bio zanemaren i ignoriran:”Preko 500 analiziranih primjera u knjizi jasno svjedoči o sigurnosnim aspektima sporta i njegovim učincima i posljedicama. Svijet je to prepoznao i ugradio sport u strateška pitanja i strategije nacionalne sigurnosti. Hrvatska zbilja možda je još uvjerljiviji primjer – s jedne strane sport je vrhunsko ostvarenje nacionalnih interesa, nacionalni brend, značajan promotor Hrvatske koji je zemlju ugradio na svjetsku scenu, a s druge isprepleten politikom, politiziranim a zbog negativnih aspekata potreban je baviti se i sigurnosnom dimenzijom sa znanstvenim pristupom”.

Foto: Ratna škola

Izvor:  https://www.morh.hr/ratna-skola-sudjelovala-na-promociji-knjige-sport-i-nacionalna-sigurnost/

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije