Naslovnica

Ratnik u tijelu žene i „nepobjediva“ velika flota

Španjolska invazija na Englesku 1588. godineKralj španjolskog kraljevstva Filip II. Iz dinastije Habsburg neočekivano je na vlastitoj koži osjetio „dobrodošlicu“ u Englesku, kada je potvrđen njegov drugi brak s novom kraljicom Marijom I.
15. ožujka 2017. u 17:54 0 komentara 1266 prikaza
Rat
Foto: Vojna povijest

Iako je duga povijest engleskog  otoka stvarana osvajačkim planovima, ambicijama i trgovinom stranaca, nepovjerenje prema svemu što nije originalno rođeno i rađeno u engleskom kraljevstvu najjasnije je bilo izraženo tijekom vladavine dinastije Tudor u 16. stoljeću. Najveći vladarski um bio je um žene, kraljice-djevice Elizabete Tudor ili Elizabete I. Velike (1558. – 1603.). Kraljica je rezolutno odbijala udaju za bilo koga. Englezu nije mogla postati supruga jer mu je nadređena podrijetlom i prijestoljem, za europskog princa ili kralja ni pod kojim uvjetima, uvijek je na kraju pregovora prevladao argument – on je stranac.

Kralj španjolskog kraljevstva Filip II. Iz dinastije Habsburg neočekivano je na vlastitoj koži osjetio „dobrodošlicu“ u Englesku, kada je potvrđen njegov drugi brak s novom kraljicom Marijom I., Elizabetinom starijom polusestrom, koja mu je bila teta. Marijina majka, španjolska princeza Katarina Aragonska i majka Filipova oca Karla V., Ivana, bile su sestre iz braka Izabele Kastiljske i Ferdinanda Aragonskog, koji su financirali Kristofora Kolumba. Razlog sklapanja braka s očevom sestričnom, 11 godina starijom, nije bila ljubav, s Filipove strane čak ni hinjena, već goruća želja da se engleski otok pridruži katoličkoj vjeri, koju su španjolski Habsburgovci milom i silom širili po Španjolskoj i krunskim zemljama (Portugalu, današnjoj Nizozemskoj i Belgiji, osvojenim područjima američkog kontinenta) i vrati na ispravan put nakon što je Marijin i Elizabetin otac Henrik VIII. zbog ljubavnice Ane Boleyn razvrgnuo vezu engleskog kraljevstva i pape, sam sebe proglasio poglavarom nove Engleske crkve te se razveo od prve supruge, pomazane kraljice Katarine Aragonske, Marijine majke, koja je, postoje indicije, kasnije otrovana.

Iako je Marija od majke naučila španjolski jezik i jezične barijere, tako česte u kraljevskim brakovima, nije bilo, Filip je nakon kratkog boravka u Londonu 1554. i 1555. godine, što zbog toga što mu je Marija bila neprivlačna, što zbog hladnoće i prezira s kojima se susretao na dvoru, brak bez potomaka završio odlaskom bez osvrtanja (...).

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.