1712.

Rođen poznati njemački vođa Friedrich II.

Friedrich II
Wikimedia CC
22.02.2017.
u 14:45

Uzdignuo je oružjem svoju zemlju u europsku silu

Pruski kralj Friedrich II. Veliki, rođen 24. siječnja 1712. u Potsdamu, uzdignuo je oružjem svoju zemlju u prvorazrednu europsku silu. Zato zvuči čudno da je u mladosti više volio svirati flautu i čitati francuske prosvjetitelje, nego slušati očeve ratne bubnjeve. Odrastao je i školovao se pod strogim nadzorom. Kada je želio pobjeći u Francusku, otac ga je dao zatvoriti, a prijatelja s kojim je planirao bijeg pred njegovim očima pogubiti.

Naslijedivši prijestolje 1740., mladi je pruski kralj počeo vladavinu različitu od svih prethodnika. Kao ljubitelj umjetnosti i filozofije, vladao je u duhu prosvijećenosti 18. stoljeća kao kralj-filozof, ali i kao nedodirljivi apsolutist. Inzistirao je na prednosti državnih nad osobnim ili dinastijskim interesima te provodio vjersku toleranciju.

Glasovita je postala njegova vizija vladara kao „prvog sluge države“. Friedrichov dvor postao je mjesto okupljanja mnogih znamenitih osoba. Poznato je njegovo prijateljstvo s najvećim umom 18.  stoljeća, francuskim filozofom Voltaireom. Njegov dvor postao je stjecište svih znamenitih osoba njegova doba s područja umjetnosti, filozofije i glazbe. Najznamenitiji glazbenici svirali su na Firedrichovu dvoru, a katkada im se svirajući flautu pridružio i sam kralj. Firedrich je provodio brojne zakonodavne i gospodarske reforme i uveo obvezno školovanje, no zbog svojih osvajačkih ciljeva u jednom se trenutku našao u ratu s gotovo cijelom Europom.

Od oca je naslijedio dobro ustrojenu vojnu silu koju je daljnjim reformama osnažio i uvježbao u najbolji ratni stroj svoga vremena. Odmah poslije stupanja na prijestolje napao je Austriju i oteo joj Šleziju u Austrijskome nasljednom ratu, dok se u Sedmogodišnjem ratu našao sam nasuprot najjačih europskih sila – Francuske, Rusije i Austrije. Iako je nekoliko puta bio na rubu poraza, pa čak i samoubojstva, ratna ga je sreća uvijek pratila. U svojim se ratovima Friedrich često susretao i s Hrvatima koji su se borili u protivničkoj austrijskoj vojsci.

Poznata je epizoda  iz 1745. kada su Panduri i hrvatski krajišnici zarobili njegov šator i prtljagu, a skoro i njega samoga. Njihov plijen, pruske ratne zastave i Friedrichov šah bili su pohranjeni u zagrebačkom muzeju. Najvažniji pruski vladar i vojskovođa Friedrich II. nazvan Velikim umro je nakon 46 godina vladavine i 74 godine života, 17. kolovoza 1786., u dvorcu Sansouci. Iza sebe je ostavio stalnim ratovima osiromašenu, ali dobro organiziranu državu kojoj su prosvjetiteljstvo, vojni uspjesi i solidna državna uprava pribavili ugled u cijeloj Europi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije