ISTOČNO BOJIŠTE

Ruska zima odbacila je nacistički ratni stroj - ili ipak nije?

Friedhelm
Foto: Screenshot iz mini serije Generation War
1/6
21.05.2014.
u 13:56

Žukov se elastično branio, uzmicao je da izbjegne opkoljkavanje i zadavao protuudarce. Kad se zemlja smrznula, nacistički tenkovi su opet počeli napadati i Nijemci su prodrli do točke koja je bila svega 24 kilometara daleko od Moskve.

Ofenziva protiv Moskve je popustila 1. studenoga, jer su Nijemci bili iscrpljeni, zbog ruskog otpora i blata. Za vrijeme tog zatišja, Staljin je 7. studenoga održao narodu govor na obljetnici boljševčke revolucije. Zazvao im je u sjećanje sliku majke Rusije, starodrevne domovine junaka koji su već natjerali u bijeg mnogo barbarskih osvajača. To je bio spretan potez jer je Staljin njime postavio rat u domoljubne okvire. Nijemci su 16. studenoga nastavili s ofenzivom. Maršal Žukov je preuzeo obranu od Timošenka koji je zatim zamijenio Budonija u Ukrajini. Žukov se elastično branio, uzmicao je da izbjegne opkoljkavanje i zadavao protuudarce. Kad se zemlja smrznula, nacistički tenkovi su opet počeli napadati i Nijemci su prodrli do točke koja je bila svega 24 kilometara daleko od Moskve. Temperatura je, međutim, i dalje padala, a nacistički je stroj stao zbog studeni i opasnost za Moskvu je prošla.

Onda se vrijeme iznenada promijenilo i skoro preko noći nas je svom žestinom zgrabila ruska zima. Živa u termometru je za tren oka pala na trideset stupnjeva ispod ništice. Istodobno je palo mnogo snijega. Za nekoliko je dana čitavo bojište dobilo obični izgled ruske zime. Pojačanom ustrajnošću, ali istodobno sa sve većim teškoćama, obje su se tenkovske skupine i dalje, boreći se, probijale prema Moskvi.

General Günther Blumentritt


Foto: www.pbs.org

Foto: jb.gr

..."General Zima" nije bio u sastavu Crvene armije. Da je bio, morali bi ga streljati zbog izdaje, jer se usprotivio Rusima upravo kao i Nijemcima. Nije se borio ni za koga, osim za sebe. Te smo prve razne zime slušali u Moskvi da u inozemstvu neodređeno raspravljaju o tome da je zima potpuno na ruskoj strani, te da je svim njemačkim poteškoćama kriva isključivo zima, a nikako ne Crvena armija. U to bi zaista bilo teško uvjeriti vojnike koji su zaustavili Nijemce pred Moskvom, zatim zgrbljeni toptali po snijegu u oštroj studeni da protjeraju neprijatelja. I oni su trpili i umirali zbog "generala Zime". Dvije su okolnosti ipak zaista pomagale Rusima u tom prvom zimskom ratovanju. Zima je manje tištila branitelje nego napadače, jer su se Nijemci nalazili u odlučnom trenutku ratovanaja i radilo se samo o tome hoće i zauzeti Moskvu ili neće, pa su bili u slabijem položaju. Osim toga su Rusi bili potpuno spremni za zimu i imali čizme valjenke, podstavljene kapute, krznene kape i bijele pelerine, skije i saonice, dok su Nijemci bili potpuno nepripremljeni - kobna, gotovo nerazumljiva pogreška vrhovnog zapovjedništva koje su smatrali vrlo sposobnim. - Henry C. Cassidy - američki novinar

Foto: kosmosnf.blogspot.org

Foto: gallimafry.blogspot.org

Izvor:
C. L. Sulzberger i urednici American Heritagea - DRUGI SVJETSKI RAT prvi dio - 271.str i 272. str

Komentara 8

Avatar javorko
javorko
07:51 23.05.2014.

hitler je napravio kobnu takticku pogresku trebao je napasti najvrce zlo na svijetu -Vel.Britaniju,da je nju unistio svijet bi bio njegov

AP
apolon
14:51 22.05.2014.

Manje je utjecala Ruska zima na sam ratni ishod u konačnoj bitci za Moskvu a mnogo više 100 okupljenh divizija cca-1,25 milijuna vojnika koji su pristigle iz dalekog Sibira, tada već nisu imali nikakve šanse, za razliku od kolovoza 1941g.nse, za razliku od kolovoza 1941g. kada je put do Moskve bio otvoren te kada je H. Guderion predložio izravan napad na Moskvu no, srećom po Moskvu,Hitler je krivo procjenio !

PP
pp
16:15 22.05.2014.

Pa budući je "nacistički ratni stroj" bio najučinkovitiji ratni stroj koji se tukao u Drugom svjetskom ratu, "opčinjenost" tiskovine koja se bavi vojnom poviješću je razmljiva...ili bi bar trebala biti u normalnom društvu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije