NA DANAŠNJI DAN

Saveznici potpisali Londonski ugovor

Soča
Foto: Wikimedia CC
26.04.2016.
u 14:19

Nakon što je rat započeo 1914. godine, talijanski šef stožera Luigi Cadorna započeo je pripreme za rat protiv Francuske.

Dana 26. travnja 1915. godine, nakon što joj je obećana velika teritorijalna ekspanzija, Italija potpisuje Londonski ugovor te tako prelazi na savezničku stranu u ratu, piše History.

Nakon što je rat započeo 1914. godine, talijanski šef stožera Luigi Cadorna započeo je pripreme za rat protiv Francuske. Prema ugovoru između zemalja članica Trojnog saveza Njemačke, Austrije i Mađarske, Italija je trebala obraniti svoje saveznike samo u slučaju izravnog napada na njih, a ne ofenzivnih operacija. Talijanski premijer Antonio Salandra smatrao je austro-ugarski ultimatum Srbiji činom agresije. Italija je proglasila svoju neutralnost te nije imala nikakve obveze propisane ugovorom. U prvoj godini rata, Središnje sile i Antanta pokušale su pridobiti neutralne zemlje poput Italije, Bugarske, Rumunjske i Grčke na svoju stranu. Italija je najviše od svih zemalja htjela proširiti svoje utjecajno područje i teritorij te postati supersila. U stvarnosti, talijanski geografski položaj - morsko okruženje sa svih strana najviše je odgovarao Britanskoj kraljevskoj mornarici te je tako Italija više "naginjala" na stranu Antante zbog straha od Britanaca. Još su neki razlozi igrali ulogu - velika netrpeljivost između Italije i Austro-ugarske zbog austrijske prisutnosti na poluotoku koja je najviše smetala talijanskom ujedinjenju 1860. godine.

Središnje su sile obećale Italiji regiju Trentino na jugu Austrije te su joj 1915. godine i pripojeni navedeni dijelovi. Talijani su shvatili da zbog teških poraza austro-ugarska vojska više nema šanse protiv Rusa, te su tako još više htjeli novo savezništvo u Antanti, a Antanta je obećala Italiji velike dijelove Austro-ugarske te je pod tim uvjetima 1915. godine potpisan i Londonski ugovor. Italija je tako mogla ispuniti svoj dugogodišnji san - kontrola sjevera Italije od Trentina pa sve do južnog dijela Tirola i grada Trsta. Ugovorom su Saveznici Italiji dali i mnogo više - dijelove Dalmacije te velik broj otoka na dalmatinskoj obali, albanski grad na obali - Vloru, albanski protektorat te dijelove Osmanskog carstva.

Kako bi ispunila svoj dio dogovora, Italija je 23. svibnja objavila rat Austro-ugarskoj, ali ne i Njemačkoj. Saveznici su imali još jedan vrlo težak zadatak. U tajnosti je 20. ožujka potpisan ugovor s Rusijom te joj je obećan Konstantinopol te tjesnac Dardaneli. Oba su ugovora snažno ovisila o savezničkoj pobjedi na Galipolju, a u tom je trenutku pobjeda bila vrlo daleko. Mornarički napad na Dardanele 18. ožujka bio je neuspješan, a velika saveznička kopnena ofenziva koja je započela dan prije potpisivanja Londonskog ugovora, ubrzo je naišla na vrlo snažan i čvrst turski otpor.

Komentara 2

Avatar Dančo
Dančo
11:24 27.04.2016.

a komšija nigdje nema u tom ugovoru makar trkeljaju po našim sajtovima kad je tema ww1, kako je njima obecana velika srbija na uštrb hrvatske i bosne hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije