IZ VOJNOG MUZEJA MORH-A

Sidrena morska mina SAG-1

GAS
Davor Purić
27.04.2016.
u 15:59

Ovdje pišemo o mornaričkoj sidrenoj kontaktnoj mini SAG-1 koja je opremljena automatskim uređajem za sidrenje. Taj je uređaj opremljen utegom i plavljenim sidrom

Među svim eksponatima posebno zanimljivu i atraktivnu skupinu čine morske mine, osobito zbog svoje veličine i vizualnog dojma. One su posebnost u odnosu na klasično poimanje mina na kontinentu budući da je većina ljudi imala prilike vidjeti protupješačke i protutenkovske mine. Morske mine čine posebnu grupu podvodnog oružja čiji je osnovni cilj izvršiti zaustavljanje i uništavanje protivničkih brodova i podmornica, uz usporavanje pomorskog prometa i znatno angažiranje protivničkih snaga na njihovu uklanjanju, čime se dobiva na vremenu za protuudar, za osiguravanje obrane od desanta, za zaštitu pomorskih baza i slično. Povijest morskih mina seže vrlo daleko, čak u 14. stoljeće i doba dinastije Ming u Kini, a zadržale su se do danas. U bivšoj JNA nalazilo se nekoliko modela morskih mina SAG- 1, SAG-2, R-1, AIM-M70, KMD-2- 1000 i KMD-2-500. Ovdje pišemo o mornaričkoj sidrenoj kontaktnoj mini SAG-1 koja je opremljena automatskim uređajem za sidrenje. Taj je uređaj opremljen utegom i plavljenim sidrom. Mina se spušta s broda tračnicama te nakon 10–15 minuta od polaganja u more dolazi u bojevu spremnost. Mina je opremljena upaljačima »olovnim rogovima«. Nailaskom broda ili podmornice i udarom u »rog« upaljača lomi se staklena ampula s elektrolitom koja se nalazi u njemu. Dolaskom elektrolita u galvanski članak dolazi do stvaranja struje od otprilike 1,8 V. Struja se preko hidrostatskog osigurača i rukohvata odvodi do detonatora. 

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti.

Komentara 1

BA
baksi
19:00 27.04.2016.

Ko mina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije