Naslovnica

Silovanje kao ratna strategija

Moćna (ne)ratna tehnika mučenja koja dugoročno ostavlja trag na žrtvama, a kratkoročno utjeruje strah i služi kao sredstvo najdubljega poniženja
27. travnja 2012. u 22:31 0 komentara 487 prikaza
Silovanje kao ratna strategija
Foto: Vojna povijest
Pogledajte galeriju 1/2

Počevši od postavke da je rat kao nezaobilazna povijesna tema kompleksan događaj te ga se može promatrati i proučavati iz raznih vidova, ovisno o području naših zanimanja, moramo priznati da su neke ratne teme zastupljenije od drugih, kako u svakodnevnom razgovoru, tako i u medijima pa čak i u znanstvenim krugovima. Tako se o pojedinim temama pokrene rasprava tek kada netko istupi u javnosti, iznese problem o kojemu se dotad nije mnogo govorilo te se digne medijska prašina u kojoj cijela priča zna otići toliko daleko da se bitne informacije rasprše u nizu sporednih i manje bitnih.

Osim što možemo reći da su neke teme aktualne i zanimljive, ili pak da su protagonisti određenih tema glasniji od nekih drugih, postoje i događaji u ratu o kojima se nerado piše te ne dobivaju zasluženu pažnju ni u znanstvenim ni medijskim sadržajima. To su upravo one teme o kojima imamo najmanje dokumenata te ih je teško potkrijepiti dokazima. Nakon što znanstvenik nadiđe tu prepreku, ishod će ovisiti o tome koliko je spreman boriti se s vjetrenjačama te istražiti određeni povijesni fenomen.

S obzirom na to da nam proučavanje rata kao povijesnoga događaja pruža niz načina na koji ćemo taj povijesni događaj promatrati, ovisi o mnogo čimbenika za koji će se dio te povijesne slike rata pojedini znanstvenik odlučiti. Dio po dio slažu se tako naše predodžbe i saznanja o brojnim akcijama, operacijama, postrojbama, vrstama oružja, politici, ekonomiji rata... te nam spoznaja o pojedinom povijesnom trenutku biva sve jasnija, a naša slika prošlosti sve plastičnija. U tom saznanju trebamo ići još jedan korak dalje te proučiti i istražiti i pojave koje ne ulaze u okvire dosadašnjih proučavanja vojne povijesti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.