Druga strana vojne povijesti

Silovanje kao ratna strategija

Silovanje kao ratna strategija
Foto: Vojna povijest
1/2
27.04.2012.
u 22:31

Moćna (ne)ratna tehnika mučenja koja dugoročno ostavlja trag na žrtvama, a kratkoročno utjeruje strah i služi kao sredstvo najdubljega poniženja

Počevši od postavke da je rat kao nezaobilazna povijesna tema kompleksan događaj te ga se može promatrati i proučavati iz raznih vidova, ovisno o području naših zanimanja, moramo priznati da su neke ratne teme zastupljenije od drugih, kako u svakodnevnom razgovoru, tako i u medijima pa čak i u znanstvenim krugovima. Tako se o pojedinim temama pokrene rasprava tek kada netko istupi u javnosti, iznese problem o kojemu se dotad nije mnogo govorilo te se digne medijska prašina u kojoj cijela priča zna otići toliko daleko da se bitne informacije rasprše u nizu sporednih i manje bitnih.

Osim što možemo reći da su neke teme aktualne i zanimljive, ili pak da su protagonisti određenih tema glasniji od nekih drugih, postoje i događaji u ratu o kojima se nerado piše te ne dobivaju zasluženu pažnju ni u znanstvenim ni medijskim sadržajima. To su upravo one teme o kojima imamo najmanje dokumenata te ih je teško potkrijepiti dokazima. Nakon što znanstvenik nadiđe tu prepreku, ishod će ovisiti o tome koliko je spreman boriti se s vjetrenjačama te istražiti određeni povijesni fenomen.

S obzirom na to da nam proučavanje rata kao povijesnoga događaja pruža niz načina na koji ćemo taj povijesni događaj promatrati, ovisi o mnogo čimbenika za koji će se dio te povijesne slike rata pojedini znanstvenik odlučiti. Dio po dio slažu se tako naše predodžbe i saznanja o brojnim akcijama, operacijama, postrojbama, vrstama oružja, politici, ekonomiji rata... te nam spoznaja o pojedinom povijesnom trenutku biva sve jasnija, a naša slika prošlosti sve plastičnija. U tom saznanju trebamo ići još jedan korak dalje te proučiti i istražiti i pojave koje ne ulaze u okvire dosadašnjih proučavanja vojne povijesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije