VIJETNAMSKI RAT

Smrtonosne kazetne bombe u Vijetnamu

CB
Foto: foxtrotalpha.jalopnik.com
1/2
17.06.2015.
u 18:55

Ako biste označavali na karti mjesta bombardiranja crvenom bojom, ovo bi područje bilo kompletno obojeno u crveno

Danas je džungla u Vijetnamu prekrila velika polja riže i kuće radnika. Ali gospodin Khambou Many itekako se sjeća što se dogodilo kada su bombe pale i spalile mu kuću do temelja, piše The Diplomat.

"Svega se sjećam", izjavio je pedesetogodišnji farmer. Pokazao je u daljinu gdje se rijeke spajaju, a asfaltiran put vodi do njegova starog doma. "Prije je ovo selo bilo ondje. Pretrpjeli smo teško bombardiranje, a onda su se i kuće zapalile. Ljudi su morali bježati iz sela."

Khambou je bio dijete tijekom Vijetnamskog rata. Njegova obitelj i on nisu baš imali sreće jer je njihovo rodno selo bilo točno na mjestu opskrbne rute koja se zvala "Ho Chi Minh put".

Foto: Wikimedia Commons

Vojska Sjevernog Vijetnama koristila je mrežu starih staza i puteljaka koji su nerijetko prolazili kroz džunglu samo kako bi izbjegli demilitariziranu zonu koja je razdvajala sjever i jug zemlje. Nekoliko kilometara od tog Manyjeva sela vojnici Sjevernog Vijetnama držali su skladište streljiva i goriva. Kada su Amerikanci otkrili taj opskrbni put, bombardirali su ga.

Američki su avioni bombardirali selo i područje oko njega tri puta početkom sedamdesetih godina, pozivajući se na izvor iz "Norveške narodne pomoći" koja obavlja poslove razminiranja. Kazetne su se bombe raspršile u zraku te su ispustile velik broj malih "bombi". Prema istraživanju, svaki je put izbačeno više od 5000 bombi koje su bile dijelom kazetne bombe. Više od trideset posto izbačenih bombi nikada se nije aktiviralo te danas predstavljaju veliki problem. Neaktivne bombe i dalje su dio vijetnamskog krajolika. Ako biste na karti označavali mjesta bombardiranja crvenom bojom, ovo bi područje bilo potpuno obojeno u crveno.

Bombe su "poslale" farmere i njihove obitelji u siromaštvo. Ne mogu koristiti svoja polja te moraju kupovati osnovne namirnice u drugim selima. Oni svi posjeduju polja za obradu zemlje, ali su krcata kazetnim bombama.

Predstavnici više od stotinu zemalja prvi su se put okupili prošle godine kako bi razgovarali o Konvenciji o kazetnim bombama – međunarodnom ugovoru koji zabranjuje korištenje kazetnih bombi. Od tri zemlje iz Indokine, samo je Laos potpisao i ratificirao ugovor. To je razljutilo ostale zemlje koje su se nadale da će oštećene zemlje prihvatiti ugovor jer kazetne bombe predstavljaju veliki problem. SAD također nije potpisao.

Od zemalja članica saveza "ASEAN" samo je Laos, koji je najviše bombardirana zemlja na svijetu, potpisao ugovor. Indonezija i Filipini su potpisali, ali nisu ratificirali.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije