DOMOVINSKI RAT

Stolačke barikade ožujka/travnja 1992.

Rat
Foto: Wikimedia CC
12.04.2017.
u 11:59

Stolac je JNA okupirala sredinom travnja 1992. godine, a neposredno pred okupaciju bio je poprište neobičnog (pred)ratnog fenomena jer su krajem ožujka i početkom travnja na svim ulazima oko malog grada postavljene blokade prometa

Svejedno gdje i na kojoj se razini vodili, oružani sukobi uglavnom su posljedica dugotrajnih priprema jedne ili više strana koje ulaze u rat. Kao izvrstan primjer za potvrdu te tvrdnje na mikrorazini mogu poslužiti predratna zbivanja na području općine Stolac u susjednoj Bosni i Hercegovini. Stolac je JNA okupirala sredinom travnja 1992., a neposredno pred okupaciju bio je poprište neobičnog (pred)ratnog fenomena jer su krajem ožujka i početkom travnja na svim ulazima oko malog grada postavljene blokade prometa. Počevši još od ljeta 1990., i najpoznatije od svih takvih opstrukcija prometa tzv. „balvan-revolucije“ u Kninu, čin postavljanja prometnih blokada nije bio nimalo neuobičajen.

Naprotiv, bila je to podosta sigurna najava ratnih sukoba svejedno u kojem dijelu Hrvatske i Bosne i Hercegovine na koju je kasnije izvršena velikosrpska agresija. No prometna blokada kod Stoca posebna je po tome što deklarativno nije postavljena u korist pripadnika jedne nacionalnosti, nego je, barem formalno, podignuta „u ime mira“, odnosno kako bi spriječila ratni sukob. Bosna i Hercegovina upravo u to vrijeme prolazila je gotovo munjevitu tranziciju iz mirnodopskog u surovo ratno stanje. Razvile su se žestoke borbe za Bosanski Brod, a netom se dogodio i pokolj bošnjačkog stanovništva Bijeljine, dok se na širem području Mostara i Sarajeva, odnosno cijele BiH jasno osjećao miris rata. Stoga su zbivanja u Stocu nekako ostala nezamijećena, kako u razdoblju kada su se događala, tako i u kasnijim istraživanjima ratnog sukoba, svejedno što se zapravo radilo o jednom politološkom, pa i o sociološkom fenomenu. O tome što se događalo u Stocu gotovo da ne postoji službena dokumentacija, a sudionici, odnosno oni koji su postavili barikade, izbjegavaju o tim događajima pričati. 

Stoga medijska izvješća, koliko god bila rijetka, zasad predstavljaju jedini dokumentirani izvor iz tog razdoblja. Ipak, proučavanju novinskih izvora treba pristupati krajnje oprezno jer neka od njih podosta su netočna, pristrana pa i kontradiktorna. Beogradski dnevni list „Politika“ donio je 1. travnja 1992. pregršt vijesti o eskalaciji rata u BiH, ali i dvije kraće vijesti o zbivanju u općini Stolac.

U članku naslovljenome „Život u Stocu paralisan“ navodi se: „Snage HOS-a (Hrvatske oružane snage) nastoje da stave pod kontrolu teritoriju opštine Stolac – saopštila je danas informativna služba Druge operativne grupe JNA za Hercegovinu (...) U Mostaru međutim, u izvorima bliskim MUP-a, ističe se da je Stolac potpuno blokiran i da su barikade oko grada podigli građani svih nacionalnosti. Građani, prema istim izvorima, zahtevaju da odmah prestanu oružani sukobi, da se sa teritorije opštine odmah povuku sve oružane formacije i da se izbeglicama omogući povratak kućama. U Stocu je život potpuno paralizovan. Škole ne rade, a zatvorena su i preduzeća i druge ustanove.“ (...)

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 5. travnja na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije