SREDNJI VIJEK

Turci Selđuci

Bizant
Foto: https://lh6.googleusercontent.com
1/2
12.09.2014.
u 18:28

Nakon 1055. godine osnovali su veliki Selđutski Sultanat kojemu je središte bilo u Bagdadu. Uključivao je Iran, Irak i Siriju. Pomogli su zaustaviti Egipatske Fatimide da postave šijitski Islam na Bliski Istok.

Turci Selđuci (poznati i kao Selduki, Selduqi ili Seljuqi) bili su najveća skupina oghuških Turaka te su bili dinastija koja je vladala srednjom Azijom i Bliskim Istokom od 11. do 14. stoljeća. Selđuci su migrirali iz sjevernih iranskih provincija u srednjoj Aziji u srce Irana, poznatijeg kao Perzija.

Selđuci su bili grupa nomadskih turskih ratnika iz srednje Azije koji su se nastanili na Bliskom Istoku tijekom 11. stoljeća kao čuvari Abbasidskog Kalifata. Nakon 1055. godine osnovali su veliki Selđutski Sultanat kojemu je središte bilo u Bagdadu. Uključivao je Iran, Irak i Siriju. Pomogli su zaustaviti Egipatske Fatimide da postave šijitski Islam na Bliski Istok. U 12. stoljeću blokirali su križarsku ekspanziju prema sirijskoj obali. Nakon što su pobijedili Bizantine u bitki kod Manzierta 1071. godine, otvorili su put turskoj okupaciji Anatolije.

Foto: http://3.bp.blogspot.com/

Snaga Selđuka bila je na vrhuncu tijekom vladavine sultana Alpa Arslana (1063. – 1072.) i Malkia Shaha (1072. – 1092.) koji je s vezirom Nizamom Al-Mulkom oživio sunitske i islamske administrativne i religijske institucije. Razvili su vojsku robova (mameluci) kako bi zamijenili nomadske ratnike. Selđuci su također oživjeli klasični islamski edukacijski sustav, razvijajući sveučilišta kako bi podučavali birokrate i religijske činovnike. Nakon smrti sultana Malika Shaha, počela je opadati kvaliteta vodstva dinastije i snaga njezinih vojnih zapovjednika. Zadnji čovjek loze Selđuka umro je u bitki protiv Kwakizm-Shaha tijekom 1194. godine. Dio Selđuka osnovao je svoju državu u Tolicu. Državu su osvojili Mongoli 1243. godine.

Turci Selđuci preci su Zapadnih Turaka, današnjih stanovnika Turske, Azerbajdžana i Turkmenistana. Selđuci su odigrali važnu ulogu u srednjovjekovnoj povijesti – branili su Europu od mongolskih osvajača, branili su islamski svijet od križara sa zapada te su osvojili veliki dio Bizantskog Carstva.

Unatoč nekoliko pokušaja ujedinjavanja Selđuka nakon što je Malik Shah umro, križari su im onemogućili vratiti svoje bivše carstvo. Torul III. bio je sultan svih Selđuka osim na području Anatolije. Godine 1194. Torul III. izgubio je bitku protiv Ala Ad-Dina Tekisha, Šaha od Khwarezma, te su nakon toga Selđuci nestali. Od bivšeg Selđutskog Carstva samo je ostao Rumski Sultanat u Anatoliji. Nakon što se sredinom 13. stoljeća raspala dinastija, Mongoli su napali Anatoliju 1260. godine te je rascjepkali u male emirate poznate po imenu Anatolijski Beyliki koje su kasnije osvojili Osmanlije.

Ključne riječi

Komentara 4

LI
lietuva
19:06 14.09.2014.

Pravilno je Turci SELDŽUCI. Etničko čišćenje hrvatske fonologije otišlo je predaleko...

LE
leurdovac
21:26 13.09.2014.

Ne bih se kladio da turci imaju glas đ ali neka vam bude.

DU
Deleted user
08:33 13.09.2014.

Interesantno! Učilo se tako u školi, u svoj povijesnoj literaturi na hrvatskom jeziku, pa na Wikipediji itd.; pisalo se i piše se "Seldžuci", samo u VP (poznatoj po terminološkim bedastoćama), piše "Selđuci". E, i usput, nije "Anatolija", nego je "Anadolija". Obožavam ovakve prepisane i krivo prevedene stručne povijesne članke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije