NA DANAŠNJI DAN

V1 leti prema Londonu; prvo zasjedanje ZAVNOH-a; pogubljen Slavko Kvaternik

V1
Foto: Peenemunde Museum
13.06.2014.
u 11:51

Od početka uporabe "čudesnog oružja" Nijemci previše očekuju, jer ih Englezi zbog niskog leta bez teškoća ruše; od 2.000 ispaljenih raketa, do Londona stiže jedva polovica.

1944. - VELIKA BRITANIJA - London je u noći sa 12. lipnja prvi put meta njemačkih raketa V1, "osvetničkog oružja" bez posade; od početka uporabe "čudesnog oružja" Nijemci previše očekuju, jer ih Englezi zbog niskog leta bez teškoća ruše; od 2.000 ispaljenih raketa, do Londona stiže jedva polovica.

1943. - PRVO ZASJEDANJE ZAVNOH-A - Prvo zasjedanje najvišeg tijela narodne vlasti u Hrvatskoj održano je 13. lipnja 1943. u Otočcu. Tada je ZAVNOH formalno preuzeo funkciju najvišega političkog tijela Narodnooslobodilačkoga pokreta u Hrvatskoj, ali je zapravo obavljao i zadaće najvišeg tijela vlasti u Hrvatskoj. Na tom je zasjedanju formiran Izvršni odbor, kojem predsjednik postaje hrvatski književnik Vladimir Nazor.

1947. - SLAVKO KVATERNIK - Austrougarski pukovnik, hrvatski političar, vojskovođa i ministar u NDH, Slavko Kvaternik, pogubljen je u rodnom Zagrebu 13. lipnja 1947. u 69. godini života. Kvaternik je nakon Akademije služio kao časnik u austrougarskoj vojsci u Prvom svjetskom ratu, a za rata je odlikovan najvišim njemačkim odličjem - Željeznim križem I. stupnja. Nakon rata priključuje se narodnom vijeću Države SHS, u kojem postaje glavar stožera vojske, uspješno zapovjeda hrvatskim postrojbama koje 1918. godine izbacuju mađarsku vojsku iz Međimurja. Politički se angažirao 1921. godine, najprije u Hrvatskoj stranci prava, a potom u ustaškom pokretu u kojem aktivno djeluje. Nakon odbijanja Vladka Mačeka da pod zaštitom Njemačke preuzme vodstvo u Hrvatskoj, u ime poglavnika Ante Pavelića, a nakon ulaska njemačke vojske u Zagreb u proljeće 1941. proglašava Nezavisnu Državu Hrvatsku preko radija. Organizirao je i privremenu vladu te postao drugi čovjek NDH: član je Glavnog ustaškog stana, poglavnikov zamjenik, ministar domobranstva, doglavnik, ustaški krilnik i vojskovođa. Na njegovo zalaganje Ante Pavelić je u veljači 1942. sazvao Hrvatski državni sabor, a pošto se Pavelić, učvršćujući svoju apsolutnu vlast, pokušavao riješiti Kvaternika, potkraj 1942. i formalno na početku 1943. izlazi iz Vlade. Neuspješno se pokušao politički aktivirati nakon kapitualcije Italije i u vrijeme pregovora s HSS-om, a nakon sloma NDH uhitili su ga Amerikanci te je izručen Jugoslaviji, osuđen i streljan u Zagrebu dvije godine nakon rata.

Izvor: "Na današnji dan - prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije