Zapovjednici

Životopis generala NDH Hinka Alabanda

Životopis generala NDH Hinka Alabanda
Vojna povijest
05.07.2012.
u 22:58

S Petrom Milutinom Kvaternikom završio je austrougarsku pješačku kadetsku školu u Karlovcu i ta činjenica obilježava mu cijeli život

Austrougarski školovani časnik Hinko Alabanda rođen je 6. studenoga 1882. u Zadru od oca Ivana i majke Anke, rođene Stecher, porijeklom Njemice čija obitelj vuče korijene iz Švicarske. Dobrostojeća obitelj imala je petero djece. Hinko 1897. s napunjenih 15 godina stupa u pješačku kadetsku školu u Karlovcu. Završava ju zajedno s Petrom Milutinom Kvaternikom i ta činjenica obilježava mu cijeli život. U čin zastavnika promaknut je 18. kolovoza 1901. godine. Prva služba udijeljena mu je u 16. pješačkoj pukovniji u Zagrebu, 1904. prelazi nakratko u Bjelovar, a zatim na službu u 22. pješačku pukovniju u Sinj. Godine 1907. dobiva premještaj u Graz, a zatim godinu dana kasnije u Klagenfurt. Godine 1909. udijeljena mu je služba u zapovjedništvu pomorskoga arsenala u Puli koju prekida zbog zdravstvenih poteškoća. Prvoga lipnja 1913. odlazi na tzv. zdravstveni dopust s čekovnicom, tj. ostaje djelatni časnik, ali na dužem bolovanju. Za vrijeme službe u Puli ženi se Livijom koja se djevojački također preziva Alabanda. Čekovnica traje do 31. svibnja 1914. kada je umirovljen. Rastuća napetost i političke prilike u Monarhiji nakon atentata na Franju Ferdinanda stavljaju cjelokupnu armiju u pripravnost te je i Alabanda pozvan u vojsku. Udijeljen je u povojačenu tvornici torpeda u Puli gdje radi na konstrukcijama i unaprjeđenju torpednih cijevi. Godine 1916. prebačen je u tvornicu vojnih kamiona gdje radi na usavršavanju motora. U svibnju 1918. godine prelazi u obalno zapovjedništvo Omiša gdje obavlja dužnost upravitelja industrijske zadnice, tj. povojničenih tvornica i manufaktura koje proizvode za vojsku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije