Naslovnica

Američka balistička raketa Trident dobiva nadogradnju!

Kao dio tehničkog unaprjeđenja rakete, Mornarica razvija trup Mk-4, dio rakete koja nosi termonuklearnu bojevu glavu.
01. ožujka 2017. u 08:47 2 komentara 2235 prikaza
Raketa
Foto: US Navy Council

Američka mornarica ubrzava implementaciju nadogradnji nuklearnih bojevih glava na raketama Trident II D5 koje se lansiraju s njihovih podmornica. To su oružja masovnog uništenja te su sredstvo odvraćanja od napada. Sredstvom odvraćanja od napada osigurava se međunarodni mir, a SAD takvim oružjem može uzvratiti u slučaju mogućeg nuklearnog prvog udara na Sjedinjene Američke Države, piše National Interest.

Mornarica radi na tehničkim nadogradnjama raketa Trident II D5 kako ne bi zastarjele te kako bi se mogle koristiti u slučaju nužde tijekom sljedećih desetljeća.

Mornarica je promijenila sadašnji ugovor s laboratorijem Charles Stark Draper. Taj laboratorij nastavlja svoj rad na sustavu za navođenje MK-6. Modifikacija će koštati 59 milijuna dolara, navedeno je u izjavi za tisak Ministarstva obrane.

Kao dio tehničkog unaprjeđenja rakete, Mornarica razvija trup Mk-4, dio rakete koja nosi termonuklearnu bojevu glavu. Produžavanje roka upotrebe Mk-4 riješit će se zamjenom komponenti za lansiranje.

Mornarica te inženjeri moderniziraju sustav navođenja tako da će zamijeniti elektronički sklop.

Trident II D5 koji je prvi puta testiran 1990. godine, zapravo je nadograđena verzija iz 1970. godine. Tridenti su trebali biti korišteni do 2027. godine, ali će se nadograditi kako bi se mogli koristiti još duže. Rakete su trenutno postavljene na podmornicama klase Ohio proteklih 25 godina.

Zbog novog američko-ruskog START ugovora potpisanog 2010. godine, otprilike 70 posto američkih bojevih glava bit će postavljeno na podmornice.

>>Japanska podmornica napala Midway

>>Napad na Pearl Harbor i Petar Tomić 1941. godine

  • galus92:

    Podmornička raketa Trident II D5 je najteža SLBM na svijetu i isto tako jedna od najpouzdanijih raketa! Do sada je pokusno ispaljeno oko 700 raketa bez ikakvih većih problema! Ta raketa može nositi i do 14 bojnih atomskih glava ali ... prikaži još! po ograničenju koje nameće START sporazum taj broj je sveden od 6 do 8 glava po raketi! Također ta raketa ima veliku marševsku brzinu od 29 tis. kilometara na sat i domet od 8 do 12 tisuća kilometara Pogone je raketni motori na kruto raketno gorivo! Ruske rakete R 29 je na primjer, na tekuće raketno gorivo, što je veliki nedostatak, a nova ruska raketa, koja ima pogon na kruto gorivo se je pokazala kao prilično nepouzdana s velikim postotkom neuspješnih lansiranja, tako, da je jedan ruski admiral izjavio, da je raketa Bulava opasnija za podmornicu koja je ispaljuje, nego za cilj! Ali u zadnje vrijeme su je ipak izboljšali i s njom su počeli naoružavati svoje nove balističke podmornice tipa Borei!

  • anticenzura:

    Ovi trose triliarde na naoruzanje, a gradjani im prose novce po medijima radi nakaradnog zdrastvenog osiguranja.