Stogodišnjica: kronologija 1914.-1918. (36)

Bitka za Bukurešt

Bukurešt
Dom i Sviet
09.12.2016.
u 07:21

Mackensenov prelazak Dunava iznenadio je Rumunje pa su njegove snage imale mogućnost gotovo nesmetanog napredovanja u pravcu rumunjske prijestolnice

Iako su novine svih zaraćenih strana u prosincu 1916. vrvjele od mirovnih ponuda i uvjeta, a sve nade ispaćenih stanovnika Europe bile uprte u američkog predsjednika Wilsona, mir je počivao samo na papiru na koji nitko nije iskreno želio staviti svoj potpis. Još jedna ratna godina primicala se svome kraju, ali kraj se ratu još nije mogao nazrijeti. Bitka na Sommi završila je 18. studenoga i nakon njezina kraja nije bilo većih borbenih djelovanja na Zapadu. Zapadna bojišnica pripremala se bavile su se proučavanjem protivničke taktike i pripremama za nove okršaje. No trebalo je pričekati proljeće. Vremenske prognoze za prosinac 1916. upućivale su na hladno i promjenjivo vrijeme koje je kontinentalnoj Hrvatskoj donosilo tmurno vrijeme s kišom i povremenim snijegom. Iako se oštrija zima očekivala tek potkraj mjeseca, bojišnice je čekao predah od većih borbenih djelovanja. Oštra zima s jakim naletima bure koja „ledi krv u žilama“, osjećaj tako svojstven priobalnom kršu sjevernog dijela istočne obale Jadrana, odagnala je talijansko vodstvo od novih pokušaja ofenziva na Sočanskom bojištu. Nakon devet neuspješnih ofenziva, zima je donijela tako potreban predah braniteljima, ali i željno opravdanje talijanskoj strani. No pravog zatišja na Sočanskom bojištu još uvijek nije bilo. Tijekom prvih dana prosinca Talijani su nastavljali s topničkim napadima na područje Krasa, kao da su danonoćnim bombardiranjem željeli iskazati svoj bijes zbog neuspješnih pokušaja proboja austrougarskih linija i poslati „rođendansku čestitku“ hrvatskom „Lavu sa Soče“, čiji je rođendan slavljen 2. prosinca. U tome ih nije omela ni kiša, ni magla koja je obavila Kras 4. prosinca, ali već idućeg dana talijanski bijes je okopnio, a branitelji su ostatak mjeseca proveli u zatišju. Predah koji je uslijedio do svibnja 1917., označio je prvo duže razdoblje relativnog mira na bojišnici koja je tijekom proteklih 18 mjeseci podnijela čak devet pokušaja proboja talijanske vojske, koja je sva svoja nastojanja uprla u taj mali dio bojišnice, ne bi li joj pošlo za rukom probiti se u pravcu Trsta. No ni cijela talijanska sila nije bila dorasla otporu koji su joj na tom kamenitom kršu pružali vojnici hrvatskog generala Borojevića. (...)

Nastavak teksta čitajte u novom izdanju Vojne Povijesti od 5. prosinca na svim kioscima!

Komentara 1

RA
rankovic
17:37 09.12.2016.

Slava generalu Borojeviću, ali što je bilo kot Bukurešta ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije