DOMOVINSKI RAT: BITKE

Bitka za Novigrad

Vojnici HV
Iz VP-magazina
07.03.2014.
u 03:35

Već od 27. siječnja 1993. Srpska vojska Krajine pokrenula je operaciju „Čelik“. U nju su bile uključene ponajbolje srpske postrojbe prikupljene sa svih područja bivše Jugoslavije.

Nakon službenog okončanja operacije „Gusar“, srpska je strana pokrenula silovite protunapade. Hrvatski memorijalno- dokumentacijski centar Domovinskog rata uskoro će izdati knjigu memoarskog gradiva „Sjećanja na operaciju Gusar“. Knjiga neće biti puko „kopiranje“ sjećanja hrvatskih ratnika, nego će dijelovi sjećanja zapovjednika i boraca Hrvatske vojske, ali i protivničke strane, pratiti kronološki kostur. U ovom broju „Vojne povijesti“ pokušat ćemo rekonstruirati borbu za maleni gradić Novigrad, otprilike na način kako je osmišljeno da tijek borbi prati knjiga. Već od 27. siječnja 1993. Srpska vojska Krajine (SVK) pokrenula je organizirani protunapad, operaciju kodnog naziva „Čelik“. U nju su bile uključene ponajbolje i najiskusnije srpske postrojbe prikupljene praktički sa svih područja bivše države Jugoslavije. Nakon neuspjeha na području Kašića, nakon što je 3. gardijska brigada HV-a uz goleme žrtve obranila silovite napade u razdoblju 1. do 5. veljače, neprijatelj je svu silinu napada preusmjerio prema novigradskom zaleđu i prema samom Novigradu. Srbi su od 7. veljače pokrenuli svakodnevne napade sa svim raspoloživim snagama. Pješačke snage bile su ojačane novim borbenim skupinama u odnosu napad na Kašić, pristigle su i podčinile su se nove dobrovoljačke jedinice i jedinice iz sastava milicije. Također, za napad su korištene jake tenkovske snage, a podršku je pružalo snažno topništvo.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina za vojnu povijest!

Ključne riječi

Komentara 1

T1
t12matija
13:59 14.03.2014.

hvala svim hrvatskim braniteljima......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije