DRUGI SVJETSKI RAT

Borbe za otok Guam

Japan
Foto: www.yellowairplane.com
20.03.2015.
u 19:02

Nekoliko sati poslije japanskog napada na Pearl Harbor 8. prosinca 24 japanska bombardera faktorom iznenađenja napali su otok Guam.

Japanska Mješovita flota pripremala se za operaciju u zapadnom Pacifiku. Kod otoka Ogasaware japanska flota sastavljena od pet krstarica, jedne flotile razarača, jedne flotile podmornica, jednog nosača hidrozrakoplova te četiriju transportnih brodova krenula je u invaziju otoka Guam početkom prosinaca 1941. godine. Nekoliko sati poslije japanskog napada na Pearl Harbor 8. prosinca 24 japanska bombardera faktorom iznenađenja napali su otok Guam. Napad je bio usmjeren na zračnu bazu, kako bi se onemogućilo protivničko korištenje zrakoplovstva. Japanski zrakoplovi bombardirali su otok iz zračne baze na otoku Taongi, 550 km južnije od otoka Guama. Japanska flota stigla je pred otok Guam 10. prosinca. Japanski razarači i krstarice bombardirali su topovima kalibra 125 mm protivničke položaje na otoku. Obrana otoka sastojala se od 547 američkih vojnika, a posjedovali su šest dalekometnih topova kalibra 125 mm, 12 protuzračnih topova kalibra 75 mm te nekoliko malokalibarskih automatskih topova i četiri lovca koja su preživjela japanski napad.

U borbama za otok Guam američki vojnici srušili su jedan japanski zrakoplov. Američka posada otoka predala se 10. prosinca, uz gubitke od 17 poginulih, 35 ranjenih i 406 zarobljenih. Između ostaloga, Japanci su potopili američki minolovac i oštetili su tovarni brod i dva patrolna broda. Japanski gubici iznosili su šest ranjenih i jedan poginuli vojnik te jedan izgubljen zrakoplov.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije