Naslovnica

Josip I. (1678.-1711.), ugarski i hrvatski kralj, car Svetog Rimskog Carstva

Car je pokopan u carskoj kripti, počivalištu većine Habsburgovaca. Njegov sprovod obavljen je 20. travnja, u grobnici br. 35 u Karlovoj kripti.
06. svibnja 2021. u 07:58 0 komentara 193 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Najstariji sin cara Leopolda I., Josip je postao kralj Ugarske i Hrvatske 1687. godine, i kralj Rimljana, a carski imenovani nasljednik 1690. godine. Kad je Karlo II., posljednji španjolski Habsburg, umro 1700., Josip je podržao kandidaturu svog mlađeg brata Karla (budući car Karlo VI.) protiv unuka francuskog kralja Luja XIV. Filipa (kasnije Filip V. Španjolski).

U POVODU 200. GODIŠNJICE SMRTI Zašto je Napoleonova vojska bila možda najbolja svih vremena?

Tijekom dugog rata za Španjolsko nasljedstvo (1701. – 1714.), Josip je naslijedio carsko prijestolje, u svibnju 1705. godine. Reorganizirao je kaotične austrijske financije i bečku gradsku banku pretvorio u državnu instituciju mjerama koje su Monarhiji omogućile da bolje financira svoje ratove, premda je i dalje ovisila o stranim subvencijama.

Josipov briljantni zapovjednik princ Eugen Savojski vodio je habsburške vojske do pobjede u Italiji, Njemačkoj i Nizozemskoj, ali novi neprijatelji neprestano su prijetili njegovim pokrajinama. Pobuna u Mađarskoj, koju je poticao Luj XIV., a vodio je Ferenc II. Rákóczi, konačno je ugušena tek nakon Josipove smrti, 1707. godine. Car je za dlaku izbjegao rat sa švedskim kraljem Karlom XII., koji je narušio neutralnost habsburškog područje tijekom njegove borbe s Fridrihom Augustom I. Saskim (August II. Jaki kao poljski kralj). Godine 1708. sukob između cara i pape dosegao je vrhunac kada je Klement XI. priznao Filipa za španjolskog kralja. Habsburške trupe napale su Papinsku državu te je mir zaključen tek kad je papa ponovno podržao interese Habsburga 1709. godine. Careva iznenadna smrt 1711. od velikih boginja oduzela je Habsburgovcima španjolsko nasljeđe, jer europske sile nisu mogle tolerirati oživljavanje globalnog carstva Karla V. pod Josipovim bratom i nasljednikom, Karlom VI.

Car je pokopan u carskoj kripti, počivalištu većine Habsburgovaca. Njegov sprovod obavljen je 20. travnja, u grobnici br. 35 u Karlovoj kripti. Njegovu grobnicu dizajnirao je Johann Lukas von Hildebrandt, ukrašavajući je slikama raznih bitaka iz Rata za španjolsko nasljeđe. Josefstadt (osmi bečki okrug) dobio je ime po Josipu.

Ilustracija: Josip I., Porträtsammlung, ÖNB.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

UVODNIK NOVOGA BROJA Kako su Nijemci izborili pobjedu u okruženju kod Demjanska 1942. ZANIMLJIVOST Nesretna sudbina Jelene Zrinske (1643.-1703.) ZANIMLJIVOST O Albrechtu Wenzelu Eusebiusu von Wallensteinu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.