Naslovnica

Kako je nastala i nestala Srpska vojska Krajine

I nakon odlaska JNA s okupiranih hrvatskih područja tijekom svibnja 1992., situacija je ostala ista. Bez obzira na formalnu promjenu imena iz Teritorijalna obrana Republike Srpske Krajine u Srpsku vojsku Krajine, vojni sustav pobunjenih Srba ostao je u svojoj srži ojačana TO.
08. ožujka 2022. u 08:56 0 komentara 414 prikaza
Foto: Despot Infinitus

Još i danas, skoro četvrt stoljeća nakon okončanja Domovinskog rata, traje rasprava o uzrocima te krivnji za početak rata. U sklopu navedene rasprave o uzrocima i krivnji bitan element sporenja predstavljaju razlozi za srpsku pobunu.

AKTUALNO Ukrajina: između Zapada i međunarodnog oružanog sukoba?

U hrvatskoj historiografiji prevladava mišljenje da je Milošević namjerno poticao hrvatske Srbe (potom i bosanske Srbe) na pobunu sa ciljem stvaranja autonomnih oblasti te potom država (Republike Srpske Krajine i Republike Srpske), koje su trebale u konačnici postati dio jedne Velike Srbije. U „prvom koraku“ srpska pobuna bila je i sredstvo destabilizacije nove hrvatske vlasti praktički od prvoga dana njezina formiranja. Sa druge strane srpska historiografija polazi od teze da je dolaskom HDZ-a na vlast u Hrvatskoj, među Srbima, zavladao strah od mogućeg ponavljanja progona kojem su bili izvrgnuti za vrijeme postojanja ustaške NDH od 1941. do 1945. godine te je pobuna hrvatskih Srba time bila legitiman čin obrane vlastite egzistencije. Budući je za vrijeme postojanja SFRJ svako isticanje hrvatstva (ma koliko benigno bilo, kao napr. isticanjem zastava sa povijesnim hrvatskim simbolima ili pjevanje „hrvatskih“ pjesama) smatrano nacionalizmom i samim time bilo podložno kaznenom progonu te je na taj način svaki oblik hrvatskog nacionalizma kod Srba doživljavan i izjednačavan sa ustaštvom. Neprijeporna je činjenica da sa uspostavom demokratskog sustava dolazi do pojave ekstremne desnice u hrvatskom političkom prostoru koja je „sanjala“ i propagirala obnovu nekakve NDH (u političkom i zemljopisnom smislu).

 | Autor : Despot Infinitus Foto: Despot Infinitus

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2022.

UVODNIK NOVOGA BROJA Srpska vojska Krajine kao i njena "država" bile su jedva nešto više od hajdučkog kola u gori DOKUMENTARNI SERIJAL Ove nedjelje na HRT-u započinje emitiranje povijesnog serijala "U boj, u boj!" ZANIMLJIVOST Francuski tisak 1687. o hrvatsko-ugarskoj granici s Osmanlijama
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.