VOJNI MUZEJ MORH-A

Makete

Maketa
Vojna povijest
28.09.2015.
u 14:52

Desantni tenkonosac-minopolagač DTM 219 za prijevoz tenkova, vozila i vojnika, a može izvoditi i minska zaprečivanja vodenih puteva

Posebno zanimljiva cjelina u svakom muzeju, pa tako i u Vojnom, jesu makete. Makete su, neovisno o tome što ih pojedinci smatraju »igračkama« i podcjenjuju njihovo mjesto u muzejima, budući da uglavnom nisu stare i time vrijedne povijesno, nego nastaju danas, značajne za razvoj pravilne slike o nekom predmetu, brodu, objektu. Kroz makete je moguće kako u amatera tako i u znalaca prikazati sve ono što se izlaganjem nacrta ili fotografija ne može. Mogućnost prikaza razvoja pojedinih utvrđenih gradova, fortifikacijskih elementa na bojištu, ali i pojedinih elemenata brodova, vozila, aviona i sl. u više maketa.

Trodimenzionalni prikaz ipak je nezamjenjiv. Trenutno se u Vojnom muzeju nalazi nekoliko maketa brodova koji su bili u naoružanju bivše mornarice. S obzirom na današnji razvoj maketarstva i perfekcionizam koji se razvija, neke su makete možda grube i djeluju početničkima. Bez obzira na njihov izgled, one su svjedoci vremena u kojem su nastale, kao želja pojedinaca da u okviru tadašnjih znanja i mogućnosti ostave maketu kao dokument svojeg vremena za budućnost. Makete su izrađene u kombinaciji drva i metala. Neke su došle oštećene te im predstoji restauracija. Desantni tenkonosac-minopolagač DTM 219 namijenjen je prijevozu tenkova i vozila, kao i vojnika, a po potrebi može izvoditi minska zaprečivanja vodenih puteva. Pojedini izvori navode da je brod njemačkoga porijekla, ali je proizveden periodu od 1951. do 1957. godine u riječkom brodogradilištu »3. maj«, po uzoru na njemačke »Marinefahrprahm D«, te je u tom periodu proizvedeno 11 komada. Navedeni brod tenkonosac 1991. godine dolazi u posjed Hrvatske ratne mornarice, ali s obzirom na razvoj tehnologije i nove taktičke poglede na upotrebu brodova u modernom ratovanju, proglašava se neperspektivnim i odlazi u otpis. Nasreću, nije završio u rezalištu ili kao pokretna meta, nego se dodjeljuje Šibenskoj biskupiji, u prvoj varijanti kao »ploveća crkva«, ali, zapravo, za preuređenjeu brod za pastoralne potrebe mladih.

Brod se nalazi u Šibeniku i još uvijek je u fazi preuređenja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije