Naslovnica

Najhladniji dio Hladnog rata

To se događalo prije potpisivanja Ugovora o Antarktici 1959. godine. Deset godina su Čile, Argentina i Britanija vodile 'mali' hladni rat u južnom dijelu Atlantika i bližih područja.
26. listopada 2016. u 18:37 0 komentara 1224 prikaza
Rat
Foto: Wikimedia CC

Danas, Južni Pol zona je mira i znanosti. Međutim, oružja su korištena u petak u veljači 1952. godine, piše WHO.

To se događalo prije potpisivanja Ugovora o Antarktici 1959. godine. Deset godina su Čile, Argentina i Britanija vodile 'mali' hladni rat u južnom dijelu Atlantika i bližih područja. Tijekom 50-ih godina, Argentina je uspostavila nekoliko vojnih baza oko poluotoka nakon 50 godina bez istraživanja (prva baza je uspostavljena 1903. godine). Baza se zvala San Martin, te je postala jedna od prvih baza koje su uspostavile Argentinske oružane snage tijekom prve polovice 50-ih stoljeća. Što se tiče mobilizacije, Argentina je izvodila svakodnevne patrole na moru s nekoliko brodova te je bila jedina od tri zemlje koja je posjedovala ledolomca na jugu.

Britanija je, u drugu ruku, smanjivala svoje napore na Antarktici nakon Drugoga svjetskog rata. Prioriteti su bili na drugim dijelovima svijeta. Međutim, imperijalističko ponašanje bilo je vrlo važan faktor britanske politike dugo nakon što je njezina moć oslabila. Ipak, da nije bilo odgovora od strane Britanije, Argentina bi bila itekako agresivnija prema Malvinima/Falklandskom otočju, nešto što je bilo jako neprihvatljivo za ministra Winstona Churchilla. Što je Britanija mogla učiniti da zaustavi argentinsku prisutnost na jugu? Okupacija zamrznute zemlje s naravno, znanstvenim bazama.

Ubrzo se iskrcala nenaoružana postrojba u Zaljevu Nade s broda Joe Biscoe kako bi se ponovno aktivirala baza izgubljena u požaru 1949. godine. Argentinci, koji su tada već bili tamo, ispalili su nekoliko hitaca upozorenja iznad glava Britanaca kako bi se zaustavila ponovna britanska prisutnost.

To je dovelo do diplomatskih napetosti između obje zemlje te 1952. godine. Ono što je zaustavilo eskalaciju oružanog sukoba bila je formalna isprika argentinske vlade. Ugovor o Antarktici 1959. godine konačno je zamrznuo sve težnje zemalja da svojataju područje ledene zemlje. Međutim, zbog globalnog zagrijavanja te nedostatka resursa, sukobi i napetosti bi opet mogli početi rasti.

>>Pogledajte kako su teroristi pogodili i uništili irački tenk Abrams!

>>Vrh tzv. Islamske države moli partnere u Raqqi za oružje i borce

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.