ZANIMLJIVOSTI

Pogledajte kartu svijeta koja pokazuje maskirne uzorke svake zemlje

CAMO
Foto: valhallamilitarysurplus.com
1/2
26.01.2015.
u 05:52

Julian Farrance iz Nacionalnog vojnog muzeja u Londonu izjavio je za BBC da se maskirna boja počela koristiti nakon razvoja streljiva koje nije prouzrokovalo puno dima; vojnici su bili više izloženi nego prije.

Na ovoj karti koju je 2009. godine izradio portal Vectorworldmap.com mogu se vidjeti maskirni uzorci pojedinih zemalja. Uvođenje "digitalnog uzorka" koštao je američku vojsku milijarde dolare ali "digitalna maskirni uzorak" zapravo može biti efikasan u zavaravanju ljudskog oka na različitim daljinama, prenosi Businessinsider.

Karta nam također pokazuje kakav okoliš možemo susresti u različitim zemljama. Pustinjske zemlje kao što su Egipat i Saudijska Arabija koriste sive i "preplanule" uzorke, dok šumom obavijene zemlje Afrike koriste zeleni maskirni uzorak.

Vojske svijeta počele su koristiti maskirne uzorke u 19. stoljeću dok su Nijemci u Drugome svjetskom ratu prvi počeli masovno koristiti nove uzorke; neki su čak uzorci ostali jako slični već 70-ak godina te se koriste u vojskama svijeta.

Julian Farrance iz Nacionalnog vojnog muzeja u Londonu izjavio je za BBC da se maskirna boja počela koristiti nakon razvoja streljiva koje nije prouzrokovalo puno dima; vojnici su bili više izloženi nego prije.

Kao što nam karta pokazuje, prednosti su vrlo jasne te se maskirni uzorci koriste svugdje u svijetu.

Foto: http://www.vectorworldmap.com/

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
15:27 26.01.2015.

Izuzetno losa karta po kojojkanadjani na svom vjecno bijelom sjeveru imaju tamnozelene maskirne uniforme, amerikanci takodjer imaju iste I na alasci I u pustinjama nevade, kao I u gustim sumama istocne obale. Niti Fici ni Svedani se u svojim tamnozelenim uniformama nece predobro maskirati u gotovo vjecnom snijegu, bas kao ni sjevernoafrikanci u sahari. Indijci se (po karti) bitno odskakati od boja svojih dzungli, dok ce rusi biti vise nego vidljivi u gotovo uvijek bijekom sibiru noseci boje prikazane na karti. I uz put, bas kako je reference primijetio, gdje je u Londonu Nacionalni vojni muzej?

Avatar reference
reference
14:20 26.01.2015.

iz Nacionalnog vojnog muzeja u Londonu ...a dje se nalazi u Londonu taj " nacionalni vojni muzej"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije