IZ NOVOG BROJA

Potonuće desantnog tenkonosca - minopolagača DTM - 223 Jugoslavenske ratne mornarice 1976. godine

Aleksandar Radić
12.11.2022.
u 08:33

DTM je prije isplovljenja bio pun topovskog streljiva za oruđa kojima je bio naoružan jer je bila planirana vježba bojevog gađanja nekoliko dana nakon izvršenog zadatka prevoženja građevinskog materijala za Vis.

Vojnopomorska oblast (VPO) Jugoslavenske narodne armije, ustrojena je 1969. godine, nakon što je Jugoslavenska ratna mornarica (JRM) tijekom 60-tih godina 20. stoljeća teritorijalno proširena na kopneni dio Dalmacije, Hercegovinu i Crnu Goru sa svojim postrojbama i ustanovama.

Temeljem toga, preimenovana je 1962. godine u 4. Armiju, a 1969. godine u VPO. Kao grana oružanih snaga, (tada u rangu Armija) bila je strategijska grupacija vojne sile Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) prema području djelovanja, ali VPO je funkcionirala i kao samostalna operativna skupina te se sastojala od postrojbi različitih rangova (samostalne i pristožerne postrojbe). Podređena zapovjedništva bila su zadužena za obranu mora i obale: 5. vojnopomorski sektor (Pula) za sjeverni dio jadranske obale, 8. vojnopomorski sektor (Šibenik) za srednji i 9. vojnopomorski sektor (Kumbor) za južni dio Jadrana od crnogorske obale do pomorske granice SFRJ s Albanijom te 9. pješačka divizija Kopnene vojske koja je nadzirala kopneno zaleđe vojnopomorskih sektora (u daljnjem tekstu VPS).

Flota Ratne mornarice sastojala se od udarnih i obalnih pomorskih snaga. 8. VPS sa sjedištem u Šibeniku sastojao se, osim ustrojstvenih postrojbi i ustanova VPS-a, također i od 11. mornaričko - desantne pješačke brigade te dijelova Flote JRM. Mornaričko tehnički remontni zavod Velimir Škorpik (MTRZ) u Šibeniku nije potpadao pod VPS nego pod zapovjedništvo Saveznog sekretara za narodnu obranu (SSNO) sa sjedištem u Beogradu. 8. VPS u Šibeniku je postojao od 1964. do 1991. godine, a njegova geografska zona odgovornosti prostirala se od Kvarnerićkih vrata (hrid Grujica) na sjeveru, do svjetionika Lirica (poluotok Pelješac) na jugu. Jedna od bitnih sastavnica 8. VPS-a, među ostalim sastavnicama, bilo je i Uporište Vis, koje je bilo logistički naslonjeno, prema zoni odgovornosti, za većinu poslova i transporta na svoj 8. VPS.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2022.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije