DOMOVINSKI RAT

Prvi hrvatski ročnici

Rocnici
Foto: Ivan Skender
1/7
25.09.2014.
u 13:11

"Nemojte paliti tuđe kuće, nemojte rušiti tuđe crkve, nemojte zatirati tuđe grobova kao oni što su na ovome mjestu bili prije vas. Budite ponosni hrvatski vojnici", rekao im je tada don Mikić, a tih „zapovijedi“ mladi ročnici držali su se cijelo vrijeme služenja domovini

Odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 12. rujna 1991. kojom je imenovao admirala Svetu Leticu zapovjednikom, službeno je započelo ustrojavanje Hrvatske ratne mornarice. Već 21. rujna iste godine admiral Letica ustrojava prvu ratnu luku u Hrvatskoj. Bila je to Ratna luka Ploče, a na privremeno Zapovjedništvo imenovani su kapetan fregate Zvonimir Franjković, zapovjednik luke, te časnici u Zapovjedništvu – poručnici bojnog broda Dragan Stipković i Martin Kuliš.

Dana 5. listopada ove godine navršava se 23 godine od osnivanja 1. satnije mornaričko-desantnog pješaštva HV-a, odnosno HRM-a u sklopu Ratne luke u Pločama. Bila je to prva postrojba koju je utemeljila Hrvatska ratna mornarica prema zapovijedi zapovjednika admirala Letice od 28. rujna 1991., a ujedno je to bila prva postrojba ročnih vojnika HV-a.

Okosnicu nove postrojbe činio je vod interventne satnije Narodne zaštite, koji se obučavao u Gradcu. U njegovu sastavu ustrojena je prva postrojba Vojne policije u HRM-u, čiji je zapovjednik bio Denis Jelčić. Diverzantsku desetinu vodio je Željko Doko, dok je Željko Matković bio na čelu desetine pješaštva. Postrojba je bila sastavljena od 48 novaka s područja općine Ploče, generacije 1971., 1972. i 1973. godine nakon poziva Ureda za obranu.

Svečanu prisegu prvi hrvatski ročnici dali su u Pločama 8. prosinca 1991. godine. Za prvog zapovjednika imenovan je zastavnik Vlaho Orepić. Zapovjednici vodova bili su: 1. vod Željko Matković, 2. vod Martin Nikolac i 3. vod Željko Nikolac-Galac. Novoosnovana postrojba bila je smještena u vojarni „Sidrište“ koju je tih prvih dana listopada blagoslovio pločanski župnik don Petar Mikić, a zanimljivo je istaknuti da je to prva blagoslovljena vojarna u RH.

Foto: Ivan Skender

"Nemojte paliti tuđe kuće, nemojte rušiti tuđe crkve, nemojte zatirati tuđe grobova kao oni što su na ovome mjestu bili prije vas. Budite ponosni hrvatski vojnici", rekao im je tada don Mikić, a tih „zapovijedi“ mladi ročnici držali su se cijelo vrijeme služenja Domovini.

Nažalost, 4. studenoga 1991., tijekom izvršavanja zadaće, pogiba pripadnik ove postrojbe Zvonko Dropulić, a nakon teške bolesti 25. prosinca 2003. preminuo je i njihov drugi pripadnik – Ernest Lutman.

Kroz ratnu 1992. godinu postrojba je djelovala na području južnog bojišta, od Šipana i Stona do Bistrine, gdje su izvršavali zapovijedi nadređenih. Nakon odsluženja vojnog roka prvi hrvatski ročnici nastavili su braniti domovinu u pričuvnim i profesionalnim postrojbama HV-a, a mnogi od njih i danas su u sastavu Oružanih snaga RH. Treba naglasiti da je dio pripadnika ove postrojbe dao i svoj doprinos u misijama NATO-a na Golanu i Afganistanu.

Prvi hrvatski ročnici danas su okupljeni u Udruzi „Prvi hrvatski ročnik – Ploče“, čiji je cilj bio i rješavanje statusa priznanja da su uistinu oni prvi ročnici u Republici Hrvatskoj. Konačno je ovim mladim ljudima koji su se uključili u obranu domovine priznanje stiglo 14. travnja ove godine od predsjednika RH, priznanje koje su dugo čekali i zaslužili. Sadašnji pripadnici Udruge „Prvi hrvatski ročnik“, a tada 1991. godine novaci 1. satnije mornaričko-desantnog pješaštva HRM-a (1. SMDP HRM ) bili su uistinu prvi ročnici u sastavu Hrvatske vojske od 5. listopada 1991. do 4. kolovoza 1992. godine.

Prvi hrvatski ročnici bili su : pok. Zvonko Dropulić, pok. Ernest Lutman,Josip Barbir, Joško Barbir, Robert Barbir, Zvonimir Batinović, Ante Beader, Perica Bebić, Nedjeljko Bogunović, Tomislav Borić, Zlatko Bošković, Frano Božić, Jurica Butigan, Valter Dugandžić, Leo Franić, Zoran Franić, Marijo Gradac, Goran Grbavac, Toni Grgurinović, Dragan Jelčić, Vjekoslav Jerković, Joško Jovica, Darko Kačić-Miošić, Mario Korljan, Nedjeljko Kušurin, Ante Marinović, Romano Marinović, Zoran Marinović, Damir Marković, Dragan Martić, Ivo Medak, Tomislav Medak, Mate Ostojić, Vedran Perić, Andrej Puljan, Matko Radonić, Mate Roso, Matko Sinković, Mario Stanković, Mario Šetka, Marinko Štrbić, Ozren Štrbić, Damir Šunjić, Dalibor Tomašević, Stašek Veža, Dario Ždrić, Jurica Žderić i Slaven Šunjić.

Komentara 9

DI
dividenda
23:11 27.09.2014.

Nulta klasa ročnika upučena je u Pulu(vojarna Muzil)u sječnju 1992 god.Iako mislim da je još i ranije 1991 god.jedna grupa upučena u Jastrebarsko.Tu nultu klasu su sačinjavali ročnici koji su pobjegli iz JNA tzv.dezerteri JNA.Mi u Puli 35-40 dana obuke po NATO-vom sustavu trebali dočekat prvu klasu ročnika u ožujku,ali šta po vlastitoj želji ,šta po kazni vračamo se svi u Split i raspoređujemo se po ratnim brigadama odslužit vojni rok na prvim crtama...

RO
ročnik
07:26 28.09.2014.

Hvala na odgovoru, ali koliko vidim nulta je bila u Puli sječanj 1992, Jastrebarsko 12. mjesec 1991...a ovi u Pločama 10.mjesec 1991.a i ovi su bili tokom vojnog roka na prvim crtama.Također ovi su pozvani sa pozivima od ureda za obranu RH na služenje vojnog roka , a ovi su dosluženici znači regularno su ovi u Pločama prvi.

DI
dividenda
18:05 09.10.2014.

Žalosno je da VP kao magazin vojne povijesti i gosp.urednik kao povjesničar dajete medijskog prostora udruzi koja izvrče i pokušava promijenit povijest domovinskog rata.Evo kako vidim svoju "priču" su uspili prodati i elektronskim medijima(TV kalendar). Ako već pišete o hrvatskim ročnicima,onda imate zanimljivijih priča; od satnije ročnika(prebjega iz JNA)koja je 1.08.1991. u sastavu 1.bojne 4 br.ZNG na prvom dalmatinskom ratištu u Kruševo,pa samostalnog voda 4 br.ZNG zapovjednika Nediljka Grubišića od 37 ročnika koji krajem listopada ulazi u opkoljeni Dubrovnik i spašavaju Dubrovnik na Srđu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije