NA DANAŠNJI DAN

Talijani pokreću jedanaestu krvavu bitku na Soči

Soča
Foto: forum.axishistory.com
1/3
18.08.2016.
u 17:30

Za 11. pokušaj, Cadorna je poslao 51 diviziju i 5 200 topova na svog neprijatelja - Austrijance. Talijansko napredovanje je uistinu bilo impresivno, odbacili su austrougarsku vojsku na svim diejlovima bojišta, a na sjeveru je talijanska vojska najviše napredovala - 2. armija koju je vodio Luigi Capello.

Na današnji dan 1917. godine talijanska vojska pokreće 11. bitku protiv austrougarskih postrojbi na rijeci Soči, blizu talijanske granice s Austro-Ugarskom, piše History.com

Foto: Wikimedia CC

Talijansko bojište je zbog svog brdovitog reljefa bilo najmanje pogodno za osvajanje u Prvome svjetskom ratu. Međutim, od 1915. godine talijanska vojska je pokrenula više od deset napada na austrougarske položaje. Iako su često imali puno više vojnika od neprijatelja, Talijani nisu uspjeli napredovati. Linija je bila od rijeke Soče do istočnog dijela današnje Slovenije. Nakon početnih uspjeha, bitka je prešla u mrtvu točku kao i na ostalim bojištima u Drugome svjetskom ratu. Talijanski šef stožera Luigi Cadorna nastavio je bacati svoje vojnike u vatru gdje je najvažnije bilo zaustaviti austrijsko napredovanje preko planina u Italiju.

Foto: www.wwitoday.com

Za 11. pokušaj, Cadorna je poslao 51 diviziju i 5 200 topova na svog neprijatelja - Austrijance. Talijansko napredovanje je uistinu bilo impresivno, odbacili su austrougarsku vojsku na svim dijelovima bojišta, a na sjeveru je talijanska vojska najviše napredovala - 2. armija koju je vodio Luigi Capello. Talijani su ukupno zauzeli pet planinskih vrhova uz 20 000 zarobljenika dok ofenziva nije usporila, a Austrijanci su posložili svoje linije. Talijanski napad je zaustavljen 12. rujna. Dvanaesta bitka za Soču, poznatija kao Bitka kod Kobarida krajem listopada 1917. godine bila je veliku uspjeh za Centralne Sile koje su tada skoro uspjele izbaciti Italiju iz rata. S velikom savezničkom pomoći, novi šef stožera Armando Diaz koji je zamijenio Cadornu, nastavio se boriti u Italiji. Do kraja Prvoga svjetskog rata, studenoga 1918. godine, pola od ukupnog broja talijanskih žrtava (300 000 od 600 000) se dogodilo upravo uz rijeku Soču.

Komentara 3

T1
t12matija
17:45 18.08.2016.

najgora vojska ...i najgori borci..talijani....

DU
Deleted user
17:39 19.08.2016.

Do istočnog dijela Slovenije?

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
02:19 21.08.2016.

Stara taktika ratovanja, novo oružje. Gubici su bili zastrašujući.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije