NA DANAŠNJI DAN

Utemeljen SSSR

SSSR
Foto: SSSR
30.12.2016.
u 08:27

U SSSR-u sve su razine vlade bile kontrolirane od strane Komunističke partije, politbiroa te njegovog glavnog tajnika.

Na današnji dan 1922. godine u postrevolucionarnoj Rusiji utemeljen je Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika koji se sastojao od konfederacije zemalja Rusije, Bjelorusije, Ukrajine te Transkavkaske Federacije koja je 1936. godine podijeljena na Gruziju, Azerbajdžan te republike Armenije. Poznatija pod imenom Sovjetski Savez, nova je komunistička država bila je nasljednik Ruskog Carstva te prva zemlja koja se temeljila na marksističkom socijalizmu, piše History.

Tijekom ruske revolucije iz 1917. godine te građanskog rata koji je trajao tri godine, Boljševička partija pod vodstvom Vladimira Lenjina ubrzo je dominirala. U SSSR-u sve su razine vlade bile kontrolirane od strane Komunističke partije, politbiroa te njegovog glavnog tajnika. Oni su vladali zemljom. Sovjetska je industrija bila u vlasništvu države te su poljoprivredne površine pretvorene u državne kolektivne farme. Desetljećima nakon što je utemeljen, Sovjetski Savez je izrastao u jednu od najvećih svjetskih zemalja te ga je ubrzo činilo 15 republika - Rusija, Ukrajina, Gruzija, Bjelorusija, Uzbekistan, Armenija, Azerbajdžan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Moldavija, Turkmenistan, Tadžikistan, Latvija, Litva te Estonija. Godine 1991. savez se raspao nakon raspada komunističke vlade.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ironman0105
Ironman0105
18:45 31.12.2016.

Nije se bazirala na marksistickom vec na Uljanovom socijalizmu. Sve zemlje bivseg istocnog bloka kao i nasa bivsa drzava svim su snagama pokusale sakriti detalj iz Marxovog ucenja da je socijalizam, odnosno komunizam moguc jedino u najbogatijim i najrazvijenijim drzavama zapadne Evrope i tamo bi trebao nastati kao logicni nastavak kapitalizma. I donekle je bio u pravu, jer su Svedska i Norveska poprilicno blizu njegovog predvidjanja. Super siromasna Rusija tu nije imala nikakve sanse, pa je povijest pokazala da je jednakost svih ljudi u bivsim soc-kom zemljama nametnuta okrutnim terorom. Sto se doduse i danas desava u ostalim komunistickim drzavama poput Kube ili Sjeverne Koreje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije