RATNICI KROZ POVIJEST

Vitez ivanovac

Vitezi Ivanovci
Foto: lifeisfeudal.com
13.11.2015.
u 20:26

Red su tvorili redov­nici, redovnici bolničari i redovnici ratnici. Prigodom stupanja u red redovnici su polagali tri tradicionalna za­vjeta: siromaštvo, poslušnost i čistoću.

U 9. stoljeću Arapi su u svojim osvajačkim pohodima pokorili Jeruzalem i veći dio sjevernoafričke obale Sredo­zemlja. Kršćani su iz Europe i dalje nastavili hodočašće u Jeruzalem i Svetu zemlju s manje ili više poteškoća ovi­sno o raspoloženju vlasti i mjesnoga muslimanskog sta­novništva. Trgovci iz Amalfija u južnoj Italiji, pokraj crkve svetoga Ivana Krstitelja u Je­ruzalemu, dali su oko 1023. godine podići konačište, od­nosno odmorište (lat. Hos­pitium Amalfatium) kako bi se staralo za siromašne i bo­lesne hodočasnilce. Konači­štem su upravljali redovnici koji su nazvani Ivanovcima (lat. Iohannites).

Godine 1099. u tzv. Prvom križarskom ratu kršćanske vojne snage okupljene u Eu­ropi oružjem su osvojile Jeru­zalem i Svetu zemlju. U novo nastaloj situaciji ratnoga sta­nja dio redovnika Ivanovca kao i templara latio se oružja. Papa Paskal II. godine 1113. odobrio je Ivanovcima ustroj „vojničkoga i bolničkog reda sv. Ivana od Jeruzalema" da­jući im zadaću obrane Svete zemlje. Red su tvorili redov­nici, redovnici bolničari i redovnici ratnici. Prigodom stupanja u red redovnici su polagali tri tradicionalna za­vjeta: siromaštvo, poslušnost i čistoću. Redovnici su nosili crne mantije i tunike s naši­venim manjim bijelim križem na prsima.

Iako su u usporedbi s templa­rima, koji su vojno ustrojeni 1119. godine, bili slabije ustro­jeni i taktički manje djelotvor­ni na bojnom polju, Ivanovci ili kako su ih nazivali i Hos­pitalcima, bili su najbrojniji vojnoredovnički red u Svetoj zemlji. Oslonac njihove voj­ne moći bile su velike moć­ne utvrde Krak de Chevaliers i Margat u današnjoj Siriji. Nakon vojnoga poraza i gu­bitka posljednje utvrde Acre u Svetoj zemlji.

1291. godine red sv. Ivana seli se prvo na Cipar i potom 1309. na Rodos gdje osniva svoju državu. Ka­snije će se red pod pritiskom Turaka Osmanlija preseliti na Maltu gdje kao humani­tarna udruga djeluje i danas. Papa Inocent IV. (1243.-1254.) određuje da red Ivanovaca ima nositi tunike crvene boje, koje će simbolizirati krv Kri­stovu, i na njoj veliki bijeli križ s prednje i stražnje strane. Nakon raspuštanja reda tem­plara 1312. godine ivanovci baštine sva njihova dobra i imovinu. U hrvatske zemlje dovodi ih ban Borić u 12. stoljeću gdje dobivaju na dar Ivanščicu na kojoj podižu tvr­di grad Bela. Andrija II., brat hrvatsko-ugarskoga kralja Emerika, daruje redu imanja u Marču pokraj Ivanića, Staro čiče u Turopolju, Planinu kod Kašine itd.

Početkom 13. stoljeća i tem­plare u Hrvatsku dovode Emerik i Andrija II. Oni im daruju Vranu jugoistočno od Zadra koja postaje sjedištem njihova prioriata, odnosno pokrajine. Nakon pada tem­plara Vranu dobivaju Ivanovci koja postaje sjedištem njiho­va reda u Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu gdje vojni zapovjednici reda prisvajaju titulu priora.

Najpoznatiji priori Ivanovaca bili su hrvatski ban Ivan od Paližne te ban i biskup Petar Berislavić. Tijekom najže­šćih borbi protiv nadirućih Osmanlija u drugoj polovici 16. i početkom 17. stoljeća red ima tolike gubitke da prestaje postojati kao vojna sila. Kao svećenički red do početka 20. stoljeća posjeduju samo ne­koliko manjih imanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije