NOVA KNJIGA

Američki građanski rat - od novovjekovnog ka suvremenom

Despot Infinitus
30.06.2022.
u 08:28

Promjene inicirane u tom sukobu bile su kumulativni učinak stoljetnog razvoja znanosti i prateće tehnološke inovacije, da bi nakon njega stopa promjena postala sve brža.

Američki građanski bio je tranzicijski rat, od novovjekovnog ka suvremenom. Osim napredne strateške misli i izvedbe [na sjevernjačkoj strani], pojavljuju se i tehnološke inovacije.

Bio je to prvi rat u kojem su se sukobili željezni ratni brodovi, prvi u kojem je podmornica potopila neprijateljski brod, prvi u kojem su značajnije korištene mine (zemaljske i vodene), prvi u kojem se obostrano obilno koristilo zračno izviđanje, prvi u kojem je upotrijebljen nosač zrakoplova, prvi u kojem su željeznica i telegraf igrali važnu ulogu, te prvi opširno novinski i foto-reporterski praćen rat.

U narednim će desetljećima sve ovo postati općeprihvaćeni modaliteti djelovanja. Promjene inicirane u tom sukobu bile su kumulativni učinak stoljetnog razvoja znanosti i prateće tehnološke inovacije, da bi nakon njega stopa promjena postala sve brža, a danas gotovo strelovita, pogotovo u kibernetičkoj domeni koja ih doživljava iz tjedna u tjedan. Između tih dviju točaka na vremenskom pravcu, dogodili su se značajni napreci naoružanja i druge bojne opreme te izazvale promjene strategija, doktrina i taktika ratovanja.

Cilj ove knjige prvenstveno je dobra zabava. Na drugom mjestu je pokušavaj davanja kratkog uvoda u genezu modernog ratovanja od njegovih početaka, prije otprilike stoljeća i pol, do današnjih dana. Ratovi i kampanje koje dajem kao primjere služe ilustrativno i nije mi bila namjera davati povijesni prikaz tih događaja. Jedinu sam iznimku napravio u slučaju Američkog građanskog rata, prvog modernog oružanog sukoba, tijekom kojeg je došlo do naglog razvoja bojne tehnologije i novih načina ratovanja, novog pristupa strategiji, ratnoj ekonomiji, logistici i milijardi ostalih sastavnih dijelova fenomena koji zovemo moderni, suvremeni rat.

Iz tog sam razloga dao nešto širi povijesni kontekst tog sukoba, jer on predstavlja diskontinuitet u vojnoj misli i praksi u odnosu na prethodne novovjekovne oružane svađe. Američkim građanskim ratom započelo je novo doba industrijskog ratovanja koje će potrajati narednih 140 godina – do terorističkog napada na njujorški WTC 11. rujna 2001. godine, kad ovaj fenomen doživljava korjenitu promjenu u smjeru postindustrijskog shvaćanja i filozofije rata.

Čitav ovaj tekst valja shvatiti samo kao uvod u problematiku, koja je tolikog obujma da mi je bilo neizbježno otići u širinu, a izbjegavati pretjeranu studioznost pri razmatranju pojedinih komponenata predmeta pisanja. To nije rezultiralo površnošću, već stremljenjem isticanju samo osnovnih značajki ovog kompleksnog fenomena – kojih je značajna količina – bez ulaska u preveliku dubinu svake od spomenutih tema. Razlog toga je želja učiniti priču dovoljno zanimljivom, dinamičnom i shvatljivom onim čitateljima koje ova tematika samo rubno zanima, odnosno onima na početku svojeg bavljenja njome.

Svaka od spominjanih cjelina zaslužuje dodatnu detaljnu razradu i nadam se da će onima s više interesa dati uporište za daljnje proučavanje i otkrivanje novih detalja. Oni nešto manje zainteresirani dobit će barem minimalni paradigmatski okvir za shvaćanje termina moderni rat i njegovih raznih pojavnih oblika, koji će im biti od koristi pri povremenim neizbježnim susretima s tim antropološkim fenomenom.

Foto: Despot Infinitus

https://despot-infinitus.com/proizvod/razvoj-modernog-ratovanja-od-1861-do-2020-ih/

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije